Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Bankaların ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi faiz oranları fırladı

Kredi 13 Mart 2024 0
Son dakika: Bankaların ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi faiz oranları fırladı

Son dakika haber: Kredi kartı düzenlemesi sonrası bankaların kredi faiz oranları da fırladı.

Merkez Bankası'nın sıkılaşma adımları kapsamında kredi kartlaırna ilk kısıtlama geldi. Gelen kısıtlamada bankaların vatandaşlara verdiği nakit avanslara taksit sınırı geldiği, 12 ay olarak sunulan vade seçeneği, birçok bankada 3 aya kadar çekildi.

Hürriyet Gazetesi'nden Gamze Bal bugün kaleme aldığı yazısında bankaların nakit avansta sunduğu taksit sayısı 3 ay ile sınırlandırıldı. 

KREDİ KARTINA TAKSİTLER DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

KRedi kartlarından çekilecek nakit avans için sadece vade kısıtlaması gelirken kredi kartlarından yapılacak alış verişlerde herhangi bir vade kısıtlaması olmadı. Kredi kartlarında taksit sınırlamasının ise seçimden sonra gleebileceği belirtiliyor.

TİCARİ KREDİLERDE SERT YÜKSELİŞ

Kredi kartlarında nakit avans düzenlemesinin yanı sıra bazı özel bankaların ticari kredilerde faiz artırımına gittiği ve faizleri fahiş şekilde artırdığı bildirildi. Daha önce yüzde 48 seviyesinde verilen krediler, artık yüzde 77'lere kadar faizle veriliyor. Kamu bankalarının ticari kredi faizleri ise yıllık yüzde 52'den 56 seviyesine çıkarıldı.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ DE ARTTI

Gelen son bilgilere göre ihtiyaç kredisi faizlerinde de artış olduğu öğrenildi. Geçen hafta yüzde 4.24 seviyesinde olan ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 4.4 seviyesine kadar çıktı. Özel bankalarda da yüzde 5 seviyesine kadar varan faizler var.

Daha önce yüzde 2'lerde verilen en düşük faizli ihtiyaç kredisi şimdi yüzde 2.99 seviyesinde veriliyor. 20 bin lira çekmek isteyenler 12 ay vadede ayda 2117 TL taksit ödeyecek. Toplam geri ödeme ise 25 bin 505 lira.

Yüzde 3.89 faizle verilen kredide aylık ödeme 2 bin 263 TL olarak açıklandı. Toplam geri ödeme ise 27 bin 265 lira olacak.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DA YÜKSELDİ

Konut kredisinde en düşük faizli konut kredisi veren banka Akbank, yüzde 2.8 olan faiz oranını yüzde 2.9'a çıkardı. 1 milyon çekecekler, ayda 29 bin 970 lira ödeme yaparak toplamda 3 bin 610 lira ödeme yapmış olacak.

Kamu bankalarının ise yüzde 3.6 seviyesinde olan konut kredisi faizleri yüzde 3.89 seviyesine çıkarıldı. 1 milyon çekecekler 120 ay vadede ayda 39 bin 303 lira ödeme yaparak toplamda 4 milyon 728 bin lira ödeme yapmış olacak.

TAŞITTA KREDİ FAİZLERİ 3'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI

Taşıt kredisinde ise kredi faizleri en düşük yüzde 3.24 seviyesine kadar çıktı. 200 bin lira 2. el taşıt kredisi çekecekler 36 ay vadede aylık 12 bin 94 TL ödeme yapacak ve toplamda 200 bin lira için 436 bin 407 lira ödeme yapılacak.

Diğer bankaların taşıt kredisi faiz oranları da yüzde 3.5 seviyesinin üzerinde veriliyor.

Seçim sonrası sıkılaşmanın daha da artacağı ve enflasyonun aşağı çekilmesi için ciddi adımların devam edeceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;