Üniversitelere Öğrenci Affı Başvurusu Hakkında Açıklama
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Üniversitelere Öğrenci Affı Başvurusu Hakkında Açıklama

Öğrenci affı başvuru detayları hakkında son dakika açıklaması geldi. Açıklamada başvuru süreci ile ilgili bilgi verildi.

Eğitim 2 Tem 2022 00:16 0
Üniversitelere Öğrenci Affı Başvurusu Hakkında Açıklama

Öğrenci affı başvurusu hakkında son dakika açıklaması.

Öğrenci affı sonunda meclisten geçti ve milyonlarca öğrenciye yeniden üniversiteye dönüş yolu açıldı. TBMM'de konu ile ilgili bir açıklama yapıldı ve başvurusuna dair detaylara yer verildi.

MHP'li İsmail Faruk Aksu yaptığı son dakika açıklamasında öğrenci affı ile ilgili şunları söyledi: "Diğer önemli ve kapsamlı bir düzenleme ise yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendi istekleri dâhil her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilenlere, belli suçları işlememiş olmak kaydıyla, dört ay içinde ilişiği kesen yükseköğretim kurumuna başvurmak suretiyle 2022-2023 öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilme imkânı getirilmektedir."

DÜZENLEME METNİ

Kanunda düzenleme metni şu şekilde yer aldı:

"GEÇİCİ MADDE 83- Yükseköğretim kurumlannda hazırlık dâlıil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dâhil, terör suçu ile kasten öldürme suçlarından (madde 81,82 ve 83), işkence suçundan (madde 94 ve 95), eziyet suçundan (madde 96), cinsel saldırı (madde 102), çocukların cinsel istisman (madde 103, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde 188) mahkum olanlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazanarak kayıt yapma hakkı elde ettikleri halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmalan şartıyla bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.

Birinci fıkra kapsamında yeniden öğrenime başlayanlann askerlik ertelemeleri 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Kanunun 20 nci maddesindeki usul ve esaslara göre yapılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmalan halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.

Bu maddede yer alan hükümlerden yararlanarak aynidığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir. Bu kapsamda farklı bir diploma programından yatay geçişle kabul edilecek öğrenci sayıları, ilgili programa kayıtlı öğrenci sayısı ve üniversitenin fiziki koşulları dikkate alınmak suretiyle belirlenir. Buna ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim kurumlan senatolannca belirlenir.

AÖF'E YATAY GEÇİŞ

Bu maddeden yararlanıp bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim önlisans veya lisans düzeyindeki eşdeğer programlara yatay geçiş yapabilirler. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslan belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir."

BAŞVURU

Düzenlemede 2 ay yazıyor ancak MHP'li Aksu sürenin 4 ay olduğunu söyledi. Başvurular kanunun resmi gazetede yayımlanmasından sonra başlayacak. Başvuru başladığında haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç