Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülke, Açık Ara İspanya Oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülke, Açık Ara İspanya Oldu

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından bir açıklama yapıldı ve Türkiye'ye en çok yatırımın geldiği ülkeye yer verildi.

Ekonomi 12 Kasım 2022 21:07 0
Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülke, Açık Ara İspanya Oldu

Türkiye'ye bu sene en çok yatırım yapan ülkeler belli oldu. İlk sırada ne Katar ne Rusya var. İşte liste.

Cumhurbaşkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eylül ayına ait UDY verileri paylaşıldı. Söz konusu açıklamaya göre Ocak ile Eylül ayı döneminde Türkiye'ye gelen UDY tutarının 9 milyar 282 milyon dolar olduğu görüldü. Son 12 aylık dönemde ise ülkemize 12.8 milyar dolar UDY girişi oldu.

Senenin ilk 9 ayında en fazla yatırım yapan ülkeye baktığımızda bunun İspanya olduğu görüldü. İspanya'dan Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık yatırım geldi ve yapılan toplam yatırımın 6'da biri İspanya'dan gledi. En çok yatırım gelen ilk üç ülke şu şekilde:

  • İspanya 1.5 milyar dolar.
  • İsviçre 636 milyon dolar.
  • Hollanda 601 milyon dolar.

En çok para girişi olan sektörler finans ve sigorta sektörleri olurken bunun tüm sektörler içindeki oranı yüzde 35 seviyesinde oldu. Daha sonra  imalat sanayinin yüzde 23'lük payla ikinci sırada yer aldığı, toptan/perakende ticaretin ise yüzde 21 il üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Söz konusu açıklamada Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu'nun değerlendirmelerine yer verildi ve yapılan açıklamada salgın sonrası Türkiye'ye yatırımların artarak devam ettiğine yer verildi. Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) son yayınladığı rapora göre dünyada UDY hareketleri 2022’nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 düşüş gösterdi ve yıl geneli için dünyada bir yavaşlama öngörüsünde bulunuldu. Türkiye’ye baktığımızda ilk 3 çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 ile sınırlı kalan bir yavaşlama gözlemliyoruz. Dikkat çeken bir diğer başlık ise teknoloji girişimciliği alanındaki yatırımların artarak devam etmesi.” ifadelerine yer verildi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç