Ticaret Bakanlığı Açıkladı: Yüksek Enflasyonun Nedeni Fahiş Zamlar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ticaret Bakanlığı Açıkladı: Yüksek Enflasyonun Nedeni Fahiş Zamlar

Son dakika haberi: Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ciddi girdi artışı olmamasına rağmen birçok işletmenin fiyatları fahiş arttırdığına yer verildi.

Ekonomi 20 Kasım 2022 09:18 1
Ticaret Bakanlığı Açıkladı: Yüksek Enflasyonun Nedeni Fahiş Zamlar

Zamlar durmuyor.

Gıda fiyatlarında art arda yaşanan yükselişin en büyük nedeni olarak fahiş fiyat zamları gösteriliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından geçen gün 81 ilde eş zamanlı şekilde denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Denetimler sonucunda özellikle gıdada yapılna fahiş zamlar tespit edildi. Son 1 senede yüzde 99'u aşan gıda enflasyonunun en büyük nedeninin fahiş zamlar olduğu belirtildi.

Girdi maliyetlerinin çok üstünde yaşanan zamlar nedeniyle birçok işletmeye para cezası kesildiği , para cezasının 9 milyon 403 bin 237 lira kesildiği bildirildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tedarik ve perakende işletmelerce satılan beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi ürünleri kapsayan birçok ürünü mercek altına aldı ve cezalar bu kapsamda kesildi.

Denetimler sonucunda ceza uygulaması yapılan işletmelerin en fazla fiyatını arttırdığı ürünler şu şekilde öne çıkıyor:

  • ayçiçek yağı,
  • bakliyat ürünleri
  • süt ürünleri

Söz konusu kontroller birçok ilde zincir marketler ile normal marketlerde yapıldı. Birçok çarşıda ve toptancı hallerindeki fiyat değişimleri mercek altına alındı.

Yapılan denetimlere fahiş artırım yapanların yanı sıra stokçular da katıldı. Bazı illerde tespit edilen stokçulara da yasa gereği cezalar kesildi.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin fiyatında girdilerini kapsalı bir şekilde incelemeye devam edeceğini söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
önceden paramızı bankaya yatırırdık şimdi fırsatcı marketlerbyatırıyoruz