Sosyal Yardım Ödemelerine Zam! Her Ay 1.124 TL, 1.684 TL ve 3.336 TL Ödemeler Yapılacak!
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sosyal Yardım Ödemelerine Zam! Her Ay 1.124 TL, 1.684 TL ve 3.336 TL Ödemeler Yapılacak!

İhtiyaç sahibi vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal yardım ödemeleri yapılmaya devam ediliyor. Peki kimler, hangi sosyal yardımı alabilirler? İşte zamlı sosyal yardımlar...

Ekonomi 5 Tem 2022 22:30 0
Sosyal Yardım Ödemelerine Zam! Her Ay 1.124 TL, 1.684 TL ve 3.336 TL Ödemeler Yapılacak!

İhtiyaç sahibi vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal yardım ödemeleri yapılmaya devam ediliyor. Peki kimler, hangi sosyal yardımı alabilirler? İşte zamlı sosyal yardımlar...

Temmuz ayı ile beraber sosyal yardımlar hak sahibi vatandaşlara zamlı olarak ödenecekler. Peki hangi sosyal yardıma ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği sosyal yardımlara yapılacak olan artışlar belirlenirken memur maaş katsayısı esas alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz – Aralık dönemi için memur maaş katsayısını açıkladı. Bakan Nureddin nebati imzasıyla yayınlanan genelge ile belli olan memur maaş katsayısı ile sosyal yardımlara da zam yapılacak. Sosyal yardımların zamlı tutarları henüz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından resmen açıklanmadı. Ancak bazı sosyal yardımların zam hesaplamaları yapıldı. 

65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU?

En çok kullanılan sosyal yardımlardan olan 65 yaş aylığı ile alakalı olarak Temmuz – Aralık dönemi için hesaplama yapıldı. Buna göre her ay 1.296 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı yıl sonuna kadar artık 1.684 TL olarak ödenecek. Bu sosyal yardımdan 65 yaş üstü olan ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar yararlanabiliyor.

65 YAŞ AYLIĞI ŞARTLARI

Yaşlı vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için devlet tarafından verilen 65 yaş aylığını almak için gerek kriterler şunlardır:

-65 yaşın doldurulmuş olması,
-Türk vatandaşı olunması,
-Herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması,
-Nafaka almamak,
-Hiçbir geliri bulunmaması,
-Sağlık sigortası olmaması,
-Kişinin %40'ın üzerinde engelli olması,
-Hane halkının ortalama gelirinin, asgari ücretin üçte birinden fazla olmaması. (941 Türk Lirası)

EVDE BAKIM PARASI NE KADAR OLDU?

Evde bakım parası olarak vatandaşlara verilen sosyal yardım için zam uygulanacak. Buna göre aylık 2.354 TL olarak ödenen bu sosyal yardım zammın ardından 3.336 TL’ye yükselecek. Evde bakın maaşı alma hakkı olan vatandaşların hesaplarına yıl sonuna kadar er ay 3.336 TL nakit ödemeler yatacak. 

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

1. Bu maaşı alabilmek için istenen şartların en önemlisi ve en çok aranılan şart gelir kriteri şartıdır. 2021 yılı için 4 kişilik ailenin Evde Bakım Yardımı alabilmesi için gelirleri toplamda 6818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri ise 1706,67 TLdir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.

2. Engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını Evde Bakım Yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakın yardımdan faydalanabilir.

ENGELLİ AYLIĞI KAÇ OLDU?

Bu sosyal yardımın miktarı yardımı alacak vatandaşın engellilik durumuna göre belirleniyor. Yüzde 40 ile yüzde 69 arasında engeli bulunan vatandaşlara aylık 865 TL ödeme yapılıyordu. Temmuz – Aralık dönemi için bu ödeme 1.124 TL’ye yükseliyor. Engellilik oranı yüzde 70 ve üzerinde olan vatandaşlara 1.298 TL sosyal yardım ödemesi veriliyordu. Şimdi bu vatandaşlar aylık 1.687 TL ödeme almaya başlayacaklar. 

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir.

18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.

Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.

Engelli bireyler kendi tercihlerine göre bir hastaneden rapor alamamaktadır. Gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde vakıfa ulaştırılması ve başvuru onayı alınması gerekmektedir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç