Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Asgari Ücret Zammı Açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Asgari Ücret Zammı Açıklaması

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısından sonra bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Erdoğan asgari ücret zammına değindi.

Ekonomi 27 Haz 2022 20:13 38
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Asgari Ücret Zammı Açıklaması

Son dakika haberi: Kabineden sonra asgari ücret açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısından sonra kameralar karşısına geçen Cumhuraşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zammı konusunda şu açıklamaları yaptı:

"KAmu çalışanları , ücretlilerin ve emeklilerin maaşları için çalışma yaptık. 2022 bütçesi, hazırlıkları 2021'de başlayan ve Aralık ayında kanunlaşan bir dönemin ürünüdür. Geçen yılın son aylarında yaşanna tıkanıklık ile Aralık ayındaki kur krizi nedeniyle ortaya çıkan durumlar, ek bütçeyi zorunlu hale getirmiştir. Her dönemde olduğu gibi bu sene de bütçe disiplininde bir sıkıntıya izin vermeyeceğiz.

Yüksek enflasyon , ek bütçe ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Giderlerin 880 milyar lira, gelirlerin ise 1 trilyon arttırılması. 241 milyar liradan vazgeçtik. Ama gelirlerde 200 milyar liralık fazla gelir olacak. Bütçe açığı 78 milyar liraya düşecek. Bu performansın herhangi bir ek vergi konmadan veya vergi oranları arttırılmadan sağlandığına dikkat çekiyoruz. 

Hala faiz ödemelerini dillerine dolayanlarını örnekle sunuyorum. Bizim hükümete geldiğimiz 2002 yılında her 100 liranın 86 lirası faize gidiyordu. Bugün 15 lirası faiz ödemesinde kullanılmaktadır. Hatta ek bütçede bu oran 8.3'e gerilemektedir. Hakikat budur. Gerisi lafla peynir gemisi yürütme çabasıdır. 

Ek bütçenin 217 milyar lirası personel ödemesi 154 milyarı sosyal güvenlik kurumuna yapılacak transferler, 134 milyar lirası elektrik ve doğalgaz giderleri, 105 milyarı stratejik yatırımların tamamlanması, 103 milyar lirası mahalli idarelerin desteklenmesi, 43 milyar lirası deszavantajlı kesimi destekleemk için, 35 milyar lirası tarıma destek. 

Cumhurbaşkanı maaşı üzerinden ek bütçeyi karalamak isteyenlere bir çift söz söylemek istiyorum. Bizim sistemimizde Cumhurbaşkanı maaşı aynı zamanda emekli milletvekilleri ve eski cumhurbaşkanları ile merhum cumhurbaşkanlarını hak sahiplerine yapılan ödemelerin göstergesidir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun aldığı emekli milletvekili maaşı Cumhurbaşkanı maaşına endekslidir. Yol açacağı mağduriyet nedeniyle vazgeçmemiz mümkün değil. Bunun için burada TBMM'ye bir çağrıda bulunmak istiyorum . Ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı ödeneği ile ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını talepo ediyorum.

Hiçbir kesimi enflasyona ezdirmemek için, asgari ücretin yüzde 50 bucuk oranında artışından , kamu personeli ve emekli maaşlarının enflasyonun üzerinde yükseltilmesinde pek .ok adım attık. Asgari ücreti arttırırken vbazı vergileri de kaldırdık.

Enflasyondaki yükselişin sürmesi, bu artışların yetersiz kalmasına neden oldu. Bunun için Çalışma Bakanlığının TİSK ile görüşmesi ve asgariş ücretin yeniden belirlenmesini istedim. Belli sayıda personel çalıştıran yerleri gözeterek bir formül yapılacak. İnşallah en kısa sürede müjdeli haberi emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz."

Çalışma bakanı komisyonu toplayacak ve NATO sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreit açıklayacak. 

ASGARİ ÜCRET ŞİMDİ NE KADAR?

Asgari ücret 1 Ocak 2022 tarihinden sonra geçerli olmak üzere yüzde 50'lik zamla birlikte 4 bin 253 liraya yükseltildi.  Brüt asgari ücret ise 5004 TL olarak belirlenmişti. 

Sizce asgari ücret ne kadar olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (38)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Net olarak 9 bin olmalı çünkü günlük zamlar yapılıyor artık hiç birine yetisilmiyor
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
En az 7000 bin çünkü insanlar geçinemiyor.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
memura gelince 8 temmuzde zamli maaş işçiye gelince birşey yok bu kirada olan 2 3 çocuklu işçi nin halini dusu nen yokk allah yardimcimiz olsun
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
6000 lira olmalı
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Açlık sınırımız ne ise o olmalı.