Piyasalar Alt Üst Oldu: Altın, Bitcoin, Borsa, Hisseler Sert Düşerken Tek Şey Çıktı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Piyasalar Alt Üst Oldu: Altın, Bitcoin, Borsa, Hisseler Sert Düşerken Tek Şey Çıktı

Son dakika haberi: Likidite sorunu piyasaları alt üst etmeye devam ediyor. Emtialar , kriptolar, borsalar sert düşerken çıkan tek şey var.

Döviz 5 Tem 2022 19:30 1
Piyasalar Alt Üst Oldu: Altın, Bitcoin, Borsa, Hisseler Sert Düşerken Tek Şey Çıktı

Kripto paraları, borsaları alt üst eden durum: Likidite sorunu.

Yüksek gelen enflasyonlar sonrasında parasal sıkışmaya giden merkez bankaları art arda faiz artırımlarına gitti. Bu durum da beraberinde likidite sorunlarını getirdi. Yaşanan parasal sıkılaşma sonrasında piyasalar alt üst oldu. Hisse senetleri ve emtialarda sert satışlar geldi. 

Yaşanan bu durumla birlikte resesyon senaryoları da yazılmaya başlandı. Hem parasal sıkılaşma, hem likidite sorunu hem de resesyon korkusu , ağır satışalr getirdi ve emtialar, bortsalar ile riskli yatırım araçlarında ciddi şekilde düşüş görüldü. 

DOLAR YÜKSELDİ

Piyasada sürekli değer kazanan tek yatırım aracı olarak dolar gösteriliyor. Fed'in hamleleri güçlü doları beraberinde getirirken dolar endeksi 106.64'e çıkarak 2002 senesinden bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru gündüz gördüğü 17 lira seviyelerinden çekildi ancak bu çekilme kısa sürdü ve dolar yeniden 17 liranın üzerine çıkarak 17 lira 02 kuruş oldu.

CDS PRİMİ REKOR KIRIYOR

Bir ülkenin krediblite değerini gösteren CDS primi 860 baz puana kadar çıktı. 

DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN ASIL NEDENİ

Dolar kurunun Euro aşta olmak üzere tüm para birimleri karşısında ciddi şekilde değer kazanmasının nedeni, uzun süredir tartışılan likidite sıkışıklığı beklentisi olduğu öğrenildi. Bloomberg'in aktardığı haberde uzun süredir konuşulan likidite sorununun piyasalarda fiyatlanmaya başladığı ve bu durumun doları arttırdığını söyledi. 

Likidite sıkışıklığı ise riskli yatırım araçlarından kaçışa , dolara yatırıma neden oluyor. Borsa kripto para gibi riskli yatırım araçlarından vazgeçilip dolar bazlı devlet tahvillerinin tercih edildiği bildirildi. 

Bist 100'de yüzde 1.44'lük düşüş görülürken ABD piyasalarında Dow Jones endeksi de 400 puandan fazla değer kaybetti ve yine sert satışlar geldi. 

BRENT DÜŞTÜ

Likidite sıkışıklığı brent petrolde de düşüşe neden oldu. Gündüz 113 dolara kadar çıkan brent petrol varil fiyatı şu sıralar yüzde 9'a yakın değer kaybetti ve 103 dolara geriledi. 

BİTCOİN DÜŞTÜ

Dün 20 bin 500 doların üzerine kadar çıkan Bitcoin, bugün sert bir düşüşle 19 bin 551 dolara geriledi. 

ALTIN ONS FİYATI SERT GERİLEDİ

Altının ons fiyatı da bugün sert geriledi. Sabah 1811 dolar olan ons, 1170 dolara kadar geriledi. Gram altında da yaşanan düşüş onsa paralel oldu. 1 gram altın 988 liradan 967 liraya düştü.

RİSKLİ VARLIKLARDAN KAÇANLAR NE ALIYOR?

Likidite sorununun yaşanması ile birlikte emtialarda sert satışlar geldiği bildirilirken borsa, hisselerde ve kripto paralarda da bu nedenden dolayı sert satışlar geldiği öğrenildi. Yapılan açıklamada güvenli limanlara kaçış çerçevesinde tahvil alımlarının arttığı bildirildi. 

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com borsa, hisse, döviz, altın, emtia, kripto varlıklar hakkında yatırım tavsiyesi vermez.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Allah allah okuduklarima inanamiyorum...