Ne Altın, Ne Dolar, Ne Bitcoin, Ne Banka Mevduat Faizi: Yatırım Fonları Rekor Yükseldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ne Altın, Ne Dolar, Ne Bitcoin, Ne Banka Mevduat Faizi: Yatırım Fonları Rekor Yükseldi

Yatırım fonlarında son 1 senede hisse kaynaklı yükselişler görüldü. İşte yatırım fonlarında son durum.

Borsa 8 Kasım 2022 08:50 0
Ne Altın, Ne Dolar, Ne Bitcoin, Ne Banka Mevduat Faizi: Yatırım Fonları Rekor Yükseldi

Borsa hisseleri ile birlikte yatırım fonlarında da büyük kazanç.

Her geçen gün yükselen enflasyon rakamları ile birlikte vatandaşlar, parasının değerini korumak için yatırım araçlarına yöneliyor. Parasının değerini korumak isteyenlerin son dönemlerdeki ilk durağı borsa oluyor. Son 1 yıl, 6 ay ve 1 ayda ciddi şekilde getiri sağlayan borsa ile birlikte yatırım fonlarında da yükseliş görüldü.

BİR SENEDE 2 KAT ARTTI: HER GÇEEN GÜN DAHA DA ARTIYOR

Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan'a konuşan FonTurkey Kurucusu Onur Duygu, Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine bakıldığında toplam yatırım fonu büyüklüğünün 298 milyar lira olduğU, bunun 2022 yılında 571 milyar liraya kadar çıktığını bildirdi. Duygu açıklamasında, "Yatırımcı adetlerine baktığımızda da 200 binin üzerinde yeni yatırımcı geldiğini görmek mümkün. Yatırım fonlarındaki getiri ve çeşitliliğin tasarruf sahiplerinin artan getiri arayışına cevap vermesi, hem parasal büyüklük hem de yatırımcı adetlerinde kayda değer artışı açıklıyor” dedi. Duygu’nun hazırladığı analize göre ilk 10 ayda dolar/TL yüzde 42, gram altın yüzde 29, BİST100 yüzde 106,5 ve mevduatın ortalamada yüzde 16 getiri sağladığı piyasada; yatırım fonları önemli getiriler sağladı. Özellikle konusunda uzman portföy yöneticileri tarafından aktif yönetilen Hisse Senedi Fonları’nın BİST100 getirisi üzerinde performans gösterdiğini rakamların teyit ettiğine dikkat çeken Duygu, yılbaşından itibaren en yüksek getiri sağlamış ilk 15 fona bakıldığında 14’ünün hisse senedi fonlarından oluştuğunu vurguladı. Toplam fon adedinin yüzde 3’ünden negatif getiri İlk 10 ayda fonların büyük çoğunluğunun pozitif getiri sağladığını dile getiren Duygu, şöyle devam etti: “Negatif getiri sağlamış fon adedi sadece 9, bu da toplam fon adedinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Negatif getiri sağlamış fonlar genellikle aynı 2 tema üzerinde yoğunlaşıyor. Bunlardan ilki yabancı hisse içerikli teknoloji temalı fonlar, ikincisi ise enflasyonist ortam nedeniyle yükselen faizlerin negatif etkilediği Yabancı Borçlanma Araçları fonları. Bu fonlar son 2 yıllık zirve değerlerinin yüzde 35- 40 altında işlem görüyorlar. Yüzde 20’e kadar getiri sağlamış fonlara baktığımızda genelde mevduata eş/az üzerinde getiri sağlamayı hedefleyen aynı gün paraya çevrilebilir Para Piyasası, Kısa Vadeli Borçlanma Araçları/Kira Sertifikası Fonları ile Özel Sektör/Banka Borçlanma araçlarına yatırım yapan Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonlarını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜFE'DEN AZ GETİRİ SAĞLAYAN FONLAR

Yatırım fonlarına bakıldığında TÜFE'den daha az getisi sağlayan fonlar içinde Eurobond Fonları ile Risk Düzeyi ORta olan Çoklu Varlık içeren Değişken Karma Fon Sepeti fonlarının mevcut olduğunu bildiren Duygu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Eurobond Fonlarının temelde kurdaki getiriye paralel getiri sağlaması mümkün ancak ülke risk primi ve faiz seviyesindeki yükseliş, fon getirilerine olumsuz etki ediyor. Bu nedenle bu fonlarda ortalama getiri yüzde 38,1 dolar/TL getirisi altında. Bu dilimde BİST100 getiri altında kalmış olan BİST Teknoloji Hisse Senedi Fonları da karşımıza çıkıyor. Yurtdışında teknoloji hisseleri negatif getirilerde olmasına rağmen BİST100 teknoloji hisseleri pozitif getiri sağlayarak yatırımcılarını çok üzmedi."

HİSSE SENEDİ FONLARI BORSADAN FAZLA GETİRİ SAĞLADI

İlk 10 aya bakıldığında TÜFE'nin yüzde 57.8 olduğunu söyleyen Duygu, bu oran üzerinde kazanç getiren fonlarda başı hisse senetlerinin çektiğini söyledi. Hisse fonlarına bakılıdğında yüzde 51 ile yüzde 190 seviyesi arasında bir getiri sağlandığı görülüyor. Duygu açıklamasının devamında, “Dolayısıyla Borsa İstanbul’un son iki aydaki seyri bu fonların getirileri için de belirleyici olacaktır. Ama şunu da söylemek gerekir, BİST100’ün yüzde 106,5 getirdiği bir piyasada, 50’ye yakın hisse senedi fonunun bu getiri üzerinde getiri sağlaması, fonların da hisse senedine yatırım için önemli bir enstrüman olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla hisse senedine yatırım yapmak isteyen ancak hisse senedi seçimi ve piyasa takibi konusunda uzman görüşüne ihtiyaç duyan yatırımcılar için bu fonlar; hem çeşitlilik hem de performanslarıyla değerli bir alternatif” ifadelerini kullandı.

STOPAJ YÜZDE 0

FonTurkey Kurucusu Onur Duygu, yatırım fonlarında 0 stopajın sene sonuna kadar devam edeceğini söyledi ve "Yatırımcılar para piyasası, borçlanma araçları - döviz ve yabancı hariç, fon sepeti - yabancı hariç, kıymetli madenler, katılım - döviz hariç fonlarını 31.12.2022 tarihine kadar aldıkları takdirde, bu fonların satışından elde edilen kazançlar gerçek kişilerde yüzde 0 stopaj oranına tabi olacak. Fon satışı için herhangi bir tarih kısıtlaması da bulunmuyor. Stopaj istisnası fon piyasasının büyümesi için önemli bir teşvik. Tüm bu gelişmeler ışığında, 2022 yılı son iki ayının da ilk 10 aya paralel şekilde fon piyasasına yeni yatırımcı katılımının arttığı, fonların çeşitlendiği ve yeni para girişleriyle portföylerin büyüdüğü bir dönem olacağı beklentisindeyim” ifadelerini kullandı.

Finans7.com  | Ankara

Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com emtia, borsa, kripto paralar, döviz ve herhangi bir yatırım aracı için yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç