Haftada 1 İş Yapsa Ayda 80 Bin TL Kazanç
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Haftada 1 İş Yapsa Ayda 80 Bin TL Kazanç

Son dönemlerde faiz indirimleri ve kampanyalarla işleri canlanan emlakçıların aylık kazancı.

Emlak 14 Haz 2022 19:33 0
Haftada 1 İş Yapsa Ayda 80 Bin TL Kazanç

Konut fiyatları rekor artarken emlakçıların aldığı ücretler gündem oldu.

Faiz indirimi kampanyasının başlamasının ardından emlakçılar yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar ev alacak parayı zar zor bulurken bir de yüksek emlakçı komisyonu veriyor. 

Bilindiği üzere ev alımı satımında emlakçılar yüzde 4 oranında bir komisyon ücreti alıyor. Bu komisyonun yarısı evi alan kişiden, yarısı da evi satan kişiden alınıyor. Tabi son zamanlarda ev fiyatlarında yaşanan rekor artış sonrasında bu komisyonlar da ciddi oranda artmış oldu.

EN UCUZ EV 1 MİLYON

Şimdi Türkiye'nin bir yerinde iyi bir ev almak isterseniz cebinizden en az 1 milyon lira para çıkacak. Merkeze uzak yerlerde ikinci el bir ev 600-700 'e bulunurken biraz iyi bir ev almak istiyorsanız en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir. 

Diyelim ki 1 milyon liraya bir ev beğendiniz ve almak üzere anlaştınız. 1 milyonluk evden emlakçı yüzde 4 yani 40 bin lira komisyon alacak. Bunun yarısını ev sahibi yarısı ise eski ev sahibi ödeyecek. Tapu masrafı da eklendiğinde evi almak isteyen kişi 1 milyonun üzerine 25 bin lira daha ödüyor ve ev ona 1 milyon 25 bin liraya mal oluyor. 

2 MİLYONA EVDE NE KADAR?

2 milyon liraya ev almak isteyen bir kişi emlakçıya 40 bin lira komisyon parası vermek zorunda. Tabi aynı durum evi satan için de geçerli. O da 40 bin verecek ve 2 milyon liralık ev için emlakçı 80 bin lira komisyon ücreti almış olacak.

Ortalama haftada 1 milyonluk 1 ev satılması durumunda aylık ciro 80 bin lirayı buluyor. Kiraya verilen evlerden gelenler hariç.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç