Emekli Zammı, Öğrenci Affı, Ek Gösterge: 18 Milyonu İlgilendiren Düzenleme Meclisten Geçti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Emekli Zammı, Öğrenci Affı, Ek Gösterge: 18 Milyonu İlgilendiren Düzenleme Meclisten Geçti

Son dakika haberi: Öğrenci affı, ek gösterge ve emekli maaşlarına yapılacak zam için meclisten onay çıktı. Torba yasa meclisten geçti.

Son Dakika 1 Tem 2022 23:48 2
Emekli Zammı, Öğrenci Affı, Ek Gösterge: 18 Milyonu İlgilendiren Düzenleme Meclisten Geçti

Son dakika haberi: Öğrenci affı, emekli zammı ve ek gösterge meclisten geçti.

Milyonları ilgilendiren düzenlemeler TBMM'den geçti. MEclisten geçen düzenlemeye göre emeklilerin en düşük maaşları 3 bin 500 lira seviyesine çıkarıldı. Düzenlemede milyonlarca kişiye öğrenci affı gelirken ek gsöterge düzenlemsi de meclisten geçti.

ÖĞRENCİ AFFI

Açıklama yapan MHP'li Mustafa Kalaycı, "Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekteyken ilişiği kesilenler ile kayıt hakkı elde ettiği hâlde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yükseköğretimlerine devam etme hakkı tanınmaktadır." dedi.

4 AY SÜRE VAR

Öğrenci affı ile ilgili detayları veren MHP'li Mehmet Aksu ise "Diğer önemli ve kapsamlı bir düzenleme ise yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendi istekleri dâhil her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilenlere, belli suçları işlememiş olmak kaydıyla, dört ay içinde ilişiği kesen yükseköğretim kurumuna başvurmak suretiyle 2022-2023 öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilme imkânı getirilmektedir." dedi.

EMEKLİ ZAMMI

MHP'li Kalaycı emekli maaş zammı hakkında, "Haziran ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla kesinleşecek olan emeklilerin ve kamu çalışanlarının aylıklarına eklenecek enflasyon farkı bugünden geçerli olarak uygulanacaktır. Buna göre, emeklilerin ve kamu çalışanlarının aylıklarının yaklaşık yüzde 40 artırılması beklenmektedir. Teklifle, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine dosya bazında 2.500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarının 3.500 liraya yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle, en düşük emekli aylığı 1.000 lira artırılmaktadır. Yirmi beş yıl hizmet ve 9000 prim gün sayısını dolduran esnafımız ve çiftçimiz, emekli aylığı bağlanıncaya kadar kendilerinden sigorta primi alınmamasını istemektedir. Bu durumun dikkate alınması, ayrıca emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi önem taşımaktadır." dedi.

EK GÖSTERGE

Ek gösterge düzenlemesi hakkında konuşan AK Partili Yegin, "Daha önce söz edilen öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinden oluşan bu 4 meslek grubunun da dışına çıkarak çok daha geniş bir çerçeve ortaya koyacak bir formülle, hiyerarşik dengeyi de mümkün olduğunca gözeterek bazı istisnalar dışında genel anlamda memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık bir artış sağlayacak bir düzenleme getiriyoruz. Bunun dışında, teklifimizle emniyet hizmetleri sınıfına dair kadrolar esas alınarak emekli aylığı ve malullük aylığı ödenen Emniyet personelinden lise ve dengi öğrenime sahip olup emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara her ay 1.200 TL tutarında ilave ödeme yapılmasını öneriyoruz ve yine Komisyonda verdiğimiz bir önergeyle bu düzenlemenin kapsamını daha da genişletip MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik komutanlığına bağlı mensup subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca araştırma ünvanlı kadrolara atananlar ve ayrıca çarşı ve mahalle bekçisi kadrosunda olanlardan ek göstergeleri 3600’ün altında olup aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara da her ay aylıklarıyla beraber 1.200 TL tutarında ilave ödeme yapılmasına imkân sağlıyoruz." dedi.

Düzenlemenin tam metni için TIKLAYIN

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Buna zam denmemeli açlık sınırın altında olduğu süre. Zam demek yaşam kalitesini artırmak demek.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Öğrenciye bir iyilik yapılacaksa. Verdiği KYK kredi borçlarını silsinler.