Düşük Metrekareli Ev Alacaklara Kötü Haber: Konutta KDV Değişti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Düşük Metrekareli Ev Alacaklara Kötü Haber: Konutta KDV Değişti

Konut alacaklar için KDV oranları yeniden belirlendi. Buna göre artık 150 metrekarenin altındaki evlerden yüzde 8 KDV alınacak. 150 metrekarenin üzeri ise kademeli şekilde hesaplanacak.

Emlak 1 Nisan 2022 15:38 0
Düşük Metrekareli Ev Alacaklara Kötü Haber: Konutta KDV Değişti

Son dakika : Konutta KDV oranları yeniden belirlendi. Konu ile ilgili son dakika açıklaması geldi.


Pandeminin başlaması ile birlikte hemen hemen tüm sektörlerde büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. İnşaat sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşanırken ev yapımında kullanılan malzemelere ciddi oranda zamlar geldi. 2020 sonunda ve 2021 yılında gelen zamlar 2022 yılında da devam etti ve ev yapan kişi sayısı azaldı.


Fiyat artışlarının etkisi de ortaya çıkmaya başladı. 2021 yılının dördüncü çeyreğinde önceki yılın aynı ayına oranla inşaat sektörü yüzde 3.9 seviyesinde bir daralma gösterdi. 2018 yılından bu yana devam eden daralmanın devam edebileceği bildirilirken sektör geçen senenin tamamında yüzde 0.9 oranında bir küçülme yaşadı. Türkiye ekonomisi ise aynı dönemde yüzde 11 oranında bir güçlü büyüme rakamına ulaştı.


KONUT SATIŞLARI ARTTI


Konut yapan sayısının azalmasına ve fiyatların artmasına rağmen konut satışlarında yükseliş trendi devam etti. Gelen son verilere göre konut satışları Ocak Şubat 2022 döneminde , geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 22.5 arttı. Bu satışlar devam ederken konut fiyatlarında da artışlar durmadı.


Son verilere göre konut fiyatları Ocak ayında yüzde 13.2 oranında artarken yıllık bazda yüzde 77.4 seviyesinde artış gösterdi.


KDV DÜZENLEMESİ GELDİ


Zor günler geçiren inşaat sektörünü yeniden hareketlendirmek için geçtiğimiz gün Kabine Toplantısında önemli bir karara imza atıldı ve kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyu ile paylaştı. Erdoğan yaptığı açıklamada KDV düzenlemesine gidildiğini söyledi. 29 MArt 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan düzenlemede , konutta KDV oranları yeniden belirlendi ve açıklamayı Cumhurbaşkanı yaptı. Buna göre metrekareye göre artık kademeli hesaplama yöntemine geçileceğine yer verilirken , KDV oranı kararının verildiği tarih itibarıyla inşaatı başlayan konutlardan net alanı 150 metrekareye kadar olanlar yüzde 8 , aşan kısmı için KDV yüzde 18 oranında hesaplanacak.


DÜŞÜK METREKARELİ EV ALACAKLARA KÖTÜ HABER


Bu düzenleme , 150 metrekarenin üzerinde ev alacakların işine geliyor. Ancak 150 metrekareden daha küçük ev alacaklar için ise daha fazla KDV demek. Normalde yüzde 1 verilecek olan KDV yüzde 8 oldu. Bu durum tepki ile karşılandı.


İnşaat şirketlerinin finansman yükünü azaltmak için ise arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 18 yerine yüzde 8'e çekildi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç