Böcekler Neden Öldüklerinde Sırt Üstü Olur? Neden Ters Döner?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Böcekler Neden Öldüklerinde Sırt Üstü Olur? Neden Ters Döner?

Herkesin hayatında karşılaştığı ama nedenini çözemediği bir durum: böcekler neden öldüklerinde ters dönmektedir? İşte nedeni.

Sağlık 19 Nisan 2022 09:06 0
Böcekler Neden Öldüklerinde Sırt Üstü Olur? Neden Ters Döner?

Daha önce çok kere karşılaştığımız, ilginç bulduğumuz ve nedenini merak ettiğimiz bir durum: Böcekler neden öldüklerinde ters dönerler?


Büyük ihtimal daha önce çokça şahit olmuşuzdur. Bir böcek öldüğünde ters döner. Bu sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Özellikle de böcek ilaçları ile ölen bir böcek ters döner. Peki bunun nedeni ne? Söz konusu durum böceklerin sinir sistemi ve vücut yapıları ile ilgilidir.


Sadece böcekler değil sinekler de öldüklerinde ters şekilde kalırlar. Ölen bir böcek ya da sineğin düz durması hiç de kolay bir durum değildir. Öldükleri zaman ayakları, bacakları, kendi ağırlıklarını taşıyamayacak kadar gider ve düşerken vücutlarının en ağır bölgesi olan sırt kısımlarını yere çarparlar.


Genellikle sırt kısımlarının yüzey alanı ve hacmi büyük olduğu için böcekler, düştüğünde bacakları havaya bakacak şekilde kalır. Ancak bazı böceklerde bu durum farklılık gösterebilmektedir. Vücut yüksekliği, genişliğinden daha büyük olan bazı böcek türleri sırt üstü ölmezler yan şekilde ölürler.




SİNİR SİSTEMİ NEDENİYLE


Sinir sistemi beyin, omurilik ve vücudun tüm sinirlerinden oluşmaktadır. Sinir sistemimiz sayesinde düşünmek, yürümek, hissetmek, koşmak, nefes almak gibi hemen hemen tüm hayati işlerimizi yürütürüz. İlaçlar ise direkt olarak böceklerin sinir sistemine saldırmaktadır. Böceklerin sinir sistemine saldıran ilaçlar, onların kaslarını felç eden ve kasılmalar yaşatarak hareket güçlerini ellerinden alır. Bu sırada ise kontrolsöz bir şekilde bacaklar havaya kalkar ve hareketsiz şekilde sır üstü dururlar. Sinir sistemleri çalışmadığı, felç olduğu için bacaklarındaki senkronizasyon özelliği de ortadan kalkar.


Örümceklerin bacağında bulunan ve adına fleksör denilen kaslar, bacakları kasar ve onları içeri doğru çeker. Ancak bacakların dışarı doğru çekilmesini, açılmasını sağlayacak kaslar bulunmamaktadır. Bunun için ise kan basıncından faydalanırlar. Tıpkı penisin kan dolarak şişmesi gibi. Öldükten sonra kanla şişemeyen bacaklar bu nedenle fleksör kaslarla birlikte kasılır. Dolaşım sistemlerinde hemolimf denilen bir sıvıyı barındıran örümceklerin kalpleri, bu sıvıyı vücuda pompalar, kılcal damarları olmayan örümceklerin dokuları bu sıvı ile dolmuş olur. Daha sonra örümcekler öldüğünde bu sıvı, basınçla birlikte kalbe geri döner.




Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç