Bal Fiyatlarına Rekor Zam Yolda: Artık Banka Kredisi ile Ancak Alabileceğiz
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bal Fiyatlarına Rekor Zam Yolda: Artık Banka Kredisi ile Ancak Alabileceğiz

Bal fiyatlarında son bir senede yaşanan girdi maliyetleri artışı raflara iki kat yansıyacak.

Tarım 26 Ağu 2022 14:20 0
Bal Fiyatlarına Rekor Zam Yolda: Artık Banka Kredisi ile Ancak Alabileceğiz

Artık kredi ile bal satışları başlar. Zaten alamıyorduk. Artık hiç alamayacağız.

Bal fiyatlarına bir zam haberi daha geldi. son dönemlerde ciddi şekilde artan girdi maliyetlerinin ardından zamlar gelirken bir açıklama da Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin'den geldi. Şahin yaptığı açıklamasında geçen sene 1 kilo çiçek balının maliyetinin 25 lira civarında olduğunu ve kendilerinin ise bunu 30 liraya sattığını söyledi. Aynı bal market raflarında ise 90 liraya satılıyor.

Son 1 senede mazotun fiyatının 3 kattan fazla arttığını, 1 kilo balım maliyetinin ise 60 liraya geldiğini söyleyen Şahin, “60 TL’ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL’ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75-80 TL aralığında olacaktır” ifadelerini kullandı.

Üretim maliyetleri yüzde 131 artarken satışta fiyatlar yüzde 160'a varan oranda artış gösterdi. Satış fiyatlarının ise yeni dönemde yüzde 200 seviyesinde artması bekleniyor.

Şahin açıklamasının devamında, "Arıcılarımızın yüzde 25-30'u gezginci arıcılılıktan geri adım attı. Bu çok tehlikeli bir sinyaldir. Neden? Önünü göremiyor çünkü... Bir arıcımız yılda 4-5 nakil yapıyor. Bu da 20 bin kilometre yol yapan arıcılarımız olduğunu gösterir. Nakliye maliyetimiz 4 kat arttı. Daha önce 20-30 bin TL harcayan bir arıcılık işletmesi 100-150 bin TL nakliye ödemek zorunda kaldı. Bu insanlar ne kadar bal alacak ki bunu ciro edip karşılığını bulabilecek? Bulamayacağı ve böyle bir sermayesi olmadığı için arıcılarımızın yüzde 30'u gezginci arıcılıktan soğudu. Dolayısıyla gelecek yıllarda bu konu üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerekir" ifadelerini kujllandı.

ÇAM BALI

10 bin hektarlık bal ormanının geçen seneki orman yangınlarında yandığını söyleyerek sözlerini sürdüren Şahin, "Yani 10 bin hektar çam balı ormanı kül oldu. Bunların yerine tekrar acilen transplantasyon yapılmalı. Yeni bal ormanları kuruluyor ama bunlar 10-20 yıl sonra biz arıcılara katkı verecek. Bir de oralara dikilen bazı bitkiler çam balının yerini ikame etmiyor. Çam balı milli bir balımız. Artık transplantasyon dediğimiz çam basra böceğimizi olan yerlerden olmayan noktalara aşılamamız lazım. Ege Bölgesinin tamamında bu yapılmalıdır. Bunun kararını Tarım Orman Bakanlığımız ve bünyesindeki Orman Genel Müdürlüğü vermesi gerekiyor. Eğer bu konuda hızlı adım atılmaz ve bu transplantasyon yapılmaz ise yanan orman alanları için 35 yıl beklememiz lazım. Türk arıcısı 35 yıl bekleyemez. Eğer bu alanlardan her yıl 40 bin ton çam balı üretiyorsanız bu alanların acilen yenileme çalışmalarının başlatılması lazım. Şu ana kadar bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Arıcılar şu an kül olan bu 10 bin hektarlık alanlardan yararlanamıyor. Türkiye’de arıcılar bu çalışmanın yapılmasını dört gözle bekliyor" ifadelerini kullandı.

Finans7.com  |Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç