Asgari Ücrete Ek Zam Gelirse Ne Kadar Olacak? İşte Yapılması Gereken Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Asgari Ücrete Ek Zam Gelirse Ne Kadar Olacak? İşte Yapılması Gereken Zam

2022 yılının ortasında asgari ücrete ek zam yapılıp yapılmayacağı konusu hala tartışılıyor. Son açıklanan enflasyona göre asgari ücrete ek zam yapılırsa yeni rakam yazımızda.

Çalışma Hayatı 5 Nisan 2022 22:02 6
Asgari Ücrete Ek Zam Gelirse Ne Kadar Olacak? İşte Yapılması Gereken Zam

Asgari ücrete ek zam tartışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanı gündemimizde şimdilik ek zam yok demişti. Ancak yüksek gelen enflasyon , ek zam yapılmasını artık zorunlu hale getiriyor. Asgari ücrete ek zam yapılmaması durumunda işçilerin bu sene sonuna kadar geçinmeleri oldukça zorlaşacak.


Açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımızda enflasyonun yüzde 61 seviyesinin üzerine çıktığı görüldü. Asgari ücrete ise sene başında yüzde 50 oranında bir zam yapıldı. Yapılan zam şimdiden eridi ve işçiler yine zarara girdi. Özellikle dün açıklanan Mart ayı enflasyonunun ardından işçilerin asgari ücrete ek zam talebi daha da arttı. Ek zam ile ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir." ifadelerini kullandı.


Bu açıklama sonrası işçiler oldukça umutlanmış ve asgari ücrete ek zam için yıl ortasını beklemeye başladı. Ancak Çalışma Bakanı ek zammın şu anda gündemlerinde olmadığını söylemişti. Mart ayında yüzde 61 gelen enflasyon, ek zammın muhakkak yapılması gerektiğini gözler önüne seriyor.


EK ZAM GELİRSE NE OLUR ASGARİ ÜCRET?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamı aylık bazda yüzde 5,46 , yıllık enflasyon ise 61.14 seviyesinde gerçekleşti. Asgari ücrete yılın ilk 3 ayında gelen TÜFE ile 3 ayın sonunda gelmesi beklenen TÜFE oranı kadar zam yapılması durumunda en az yüzde 30 oranında bir ek zam yapılması gerekmektedir.


İlk 3 aylık TÜFE'nin toplamı yüzde 22.81 seviyesinde oldu. Kalan 3 ayda gelen enflasyon farkı ile birlikte 6 aylık TÜFE'nin yüzde 30 civarında olması bekleniyor. 6 ayın sonunda ek zam yapılması kararının alınması durumunda yüzde 30 oranında bir zam yapılırsa ancak işçiler bir nebze olsun nefes alabilecek.


SENE ORTASI BEKLENECEK

Ek zam yapılıp yapılmayacağı kesin olarak sene ortasında belli olacak.


Bu hesaplamaya göre baktığımızda şu anda 4 bin 258 lira olan asgari ücrete bin 275,9 TL'lik bir zam uygulanması ve yeni asgari ücretin 5 bin 533 liraya çıkması gerekiyor. Sizce asgari ücrete ek ne kadar zam yapılmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


Asgari ücrete ek zam belli olduğunda haberdar olmak için uygulamamızı TIKLAYIN İNDİRİN

 

Bu haber finans7 özel haberidir. Aktif link verilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılır.


Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
8000
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Zamn gelmesi önemli değil fiyatların düşmesi lazım Zam geldikten sonra fiyatlarda yukselirse ki yukselecek hic gelmesin daha iyi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ebemizi sik...tiniz Yeter artık bu duruma bir çare bulmazsaniz oyu nah alırsınız bu sene
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Kesinlikle asgari ücrete zam gelmeli
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bendede 5300 olmassi lazım durumumuz iyi değil her şeye zam nereye kadar katlanacagiz bilmiyorum adamlar kendilerine yaparken 10 dk da yapıyor işçiye gelince kışın ama Allah büyük bu işçilerde seçimde oy falan beklemeyin