7 Yılın Rekoru: Domateste Yüzde 191, Sebzede Yüzde 143 Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

7 Yılın Rekoru: Domateste Yüzde 191, Sebzede Yüzde 143 Zam

Son dönemlerdeki zam furyası gıda sektörünü derinden etkiledi. Yaşanan zamlara baktığımızda son 7 yılın zam rekorunun domateste kırıldığı görüldü.

Ekonomi 3 Nisan 2022 10:23 0
7 Yılın Rekoru: Domateste Yüzde 191, Sebzede Yüzde 143 Zam

Domates fiyatlarında son 7 yılın rekoru geldi. Marketlerden gelen son verilere göre baktığımızda domates fiyatının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 191 oranında bir artış gösterdiği görüldü.


Antalya Ticaret Borsası (ATB), tarafından yapılan son dakika açıklamasında Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi verileri paylaşıldı. Paylaşılan söz konusu verilere baktığımızda domates, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan değişimlere, işlem miktarına ve fiyatlarla ilgili son duruma yer verildiği görüldü. Bu verilere baktığımızda tüm ürünlerin bir önceki aya göre ve bir önceki seneye göre fiyat değişimlerini görebiliyoruz.


Mart 2022 enflasyon rakamlarının açıklanmasına 24 saatten az kala açıklanan bu verilere baktığımızda rekorların ayının Mart ayı olduğunu gördük. Mart ayının endekslerine baktığımızda domates fiyatının bir önceki aya göre yüzde 14.99 seviyesinde artış gösterdiği görüldü. Sebze fiyatlarında bu artış miktarı yüzde 16.7 seviyesinde gerçekleşti. Meyve fiyatlarında ise ciddi bir artış olmadığı görüldü. Artış miktarı son 1 ay içerisinde yüzde 2.7 olarak kayıtlara geçti.


Stok miktarlarına baktığımızda ise domateste miktar geçen senenin aynı ayına göre yüzde 20.46'lık bir düşüş gösterdi. Sebzede yüzde 8.95 azalış gösterirken tek artış meyvede oldu. Meyve miktarı geçen seneye göre ciddi oranda artış gösterdi ve yüzde 32.98 oldu.


Tabi bunlar son 1 ayda yaşanan fiyat artışları. Son 1 yıldaki fiyat artışlarına baktığımızda ise durum daha da kötü. Domates fiyatı , geçen senenin aynı dönemine göre rekor düzeyde görüldü. Geçen senenin aynı dönemine göre domates fiyatları yüzde 191 oranında bir artış gösterdi. Bu artış , son 7 yılın en yüksek zammı oldu.


Meyvede ise fiyatlar 1 yılda yüzde 26.91 oranında bir artış gösterdi. Sebze fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 143 olarak gerçekleşti. Bu artışlar , son 7 yılın en yükske artışları olarak kayıtlara geçerken , meyvede miktarın çok olması fiyatları düşürmedi. Meyvede yıllık fiyat değişimi 26.91 olarak kayıtlara geçti.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç