Seçimlerde oy kullanmamanın cezası ne kadar?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Seçimlerde oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Yerel seçimde oy kullanmayanlara para cezası kesilecek. Peki para cezası ne kadar olacak? İşte gelen son dakika bilgileri.

Finans Magazin 27 Mart 2024 6
Seçimlerde oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Oy kullanmayana ne kadar ceza kesilecek?

Yerel seçimlere kısa süre kala oy kullanamayacak vatandaşlar, seçimlerde oy kullanamayacağı için ne kadar ceza ödemesi yapacağını araştırmaya başladı. Bu konuda son dakika açıklaması geldi.

31 Mart tarihinde Türkiye, yerel seçimler için sandık başına gidecek. Belediye, il - ilçe meclis üyeliği, muhtarlık seçimleri yapılacak.

4 gün sonra yapılacak seçimlede oy kullanma zorunluluğu var. Fakat bu zorunluluğun ihlal edilmesi durumunda kesilecek ceza da belli bir kurala tabidir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununa baktığımızda 25. maddede oy kullanılmasının zorunluluk olduğuna yer veriliyor. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanacağına yer verildi.

2010 yılında ilk olarak geldiğinde oy kullanmamanın cezası 22 lira olarak açıklanmıştı. 2023 yılına kadar YDO'ya göre artırılan oy kullanmamanın cezası 2023 yılında yapılan genel seçimlerde 300 lira olarak belirlenmişti.

Bu sene ceza rakamının artırılması bekleniyor.

Oyunu kullanmadığı tespit edilen kişilere ceza tebligatı PTT tarafından gönderiliyor. Ödeme işlemleri ise Maliye Bakanlığı, vergi daireleri ya da PTT ile bankalar üzerinden yapılıyor.

BU KİŞİLER OY KULLANAMAZ!

Silah altında olan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, taksirli suçlar dışında kasıtlu suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamıyor.

Gelişmelerden, seçim haberleri ve seçim sonuçlarından haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 33 Gün Önce
böyle bir saçmalık mı olur
Ziyaretçi 33 Gün Önce
böyle bir saçmalık mı olur
Ziyaretçi 33 Gün Önce
kızım üniversite okuyor dışarıda gelmesi imkansız onlarda ceza gecerlimi
Ziyaretçi 33 Gün Önce
oldu
Ziyaretçi 33 Gün Önce
oy kullanmıyorum cezayı da ödemiyorum gelip alsınlar bakalım akp ye oy yokkkk