Otomatik ödeme talimatı ile faturasını yatıranlar dikkat: Bedava değil para kesiliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Otomatik ödeme talimatı ile faturasını yatıranlar dikkat: Bedava değil para kesiliyor

Otomatik ödeme talimatı ile faturalarını ödeyenler için son dakika açıklaması geldi. Faturalar ücretsiz yatırılmıyor.

Bankalar 29 Mart 2024 1
Otomatik ödeme talimatı ile faturasını yatıranlar dikkat: Bedava değil para kesiliyor

Faturasını otomatik ödeme talimatı verenler dikkat: ÜCretsiz değil para kesiliyor.

Vatandaşlar, elektrik, su doğalgaz, telefon ve internet faturalarını her ay tek tek takip edip manuel olarak yatırmaktansa banka hesabı ya da kredi kartına otomatik ödeme talimatı vererek bu takip ederdinden kurtulmak, faturalarının zamanında yatırılmasından emin olmak istiyor. Bu durum kullanıcıları rhaatlatıp her ay fatura takip etmelerinin önüne geçiyor. Ancak bankaların ısrarla otomatik ödeme talimatı verin çağrısının altından faiz çıktı.

PROMOSYON KAMPANYALARINDA ÇOKÇA KULLANILIYOR

Son günlerde emeklilerin banka promosyonunda otomatik ödeme talimatı verilmesi ile daha fazla promosyon almalarının önü açılırken bir son dakika uyarısı geldi. Gelen uyarıda bedava gibi sanılan otomatik fatura ödeme talimatının aslında bedava olmadığına yer verildi.

Bankalar, otomatik ödeme talimatı ile verilen faturaları günü gününe ödüyor. Ancak hesap kesim tarihine kadar söz konusu para faiz olarak işletiliyor ve banka bu paradan para kazanıyor. Şimdiye kadar göze gelmeyen paralar, faturaların artması ve politika faizinin ciddi oranda yükselmesi ile artık faiz daha da göze batar oldu.

720 LİRA FATURASI İÇİN 25 TL FAİZ ALINDI

Bir banka müşterisi, 720 liralık elektrik faturasına 25 lira faiz ödediğini paylaştı ve bu durum tepkilere neden oldu. Geçen sene 3-5 liralık faiz alındığını, ancak şimdi 25 lira faiz alındığını bildiren bu vatandaş, "Otomatik ödemenin amacı, faturanın gününü kaçırmamak olmalı. Faiz işletilecekse ben kendim de öderdim" ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.

BU DURUMU ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların önceden haber vermeden, müşterisinin onayını almadan yansıttıkları bu faizlere itiraz edilebileceğini söyleyerek, "Yürürlükteki mevzuata göre bankalar, faizle ilgili değişiklikleri en az 30 gün önceden tüketiciye bildirmesi gerekir. Hesap özeti bildirimine birtakım notlar yazılmak suretiyle tüketici aleyhine yapılan değişiklikler, geçersizdir. Bu konuda tüketiciler ekstrelerini sürekli kontrol etmeli, hakkını savunmalıdır. Tüketici Kanunu'na göre sözleşmelerde tüketici aleyhine tek taraflı değişiklik yapılamaz ancak kredi kartı hesabından otomatik ödenen doğalgaz, elektrik, su, telefon gibi faturalar için bazı bankalar faiz yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

BANKALAR, OTOMATİK ÖDEME İÇİN ARTIK FAİZ ALIYORLAR

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise yaptığı açıklamada, "Bankalar binbir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık bugün faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar" dedi.

Bankaların faizlerinin yükselmesi ile birlikte otomatik ödeme işlem ücretleri ve faiz oranları da artırıldı. Her bankanın kendi tarifesi olurken otomatik ödemede faizlerin yüzde 2.49 ile 4.42 arasında olduğu görülüyor.

Bankalar geçen ayla birlikte yaptıkları düzenlemeleri hem mesajla hem de kendi resmi internet sayfaları ürün ve hizmet ücretleri bölümünden vatandaşlara aktardı.

Gelişmelerden haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 28 Gün Önce
milletimizini zora sokmaktan başka bir şey değil otomatik ten alırım normal yatırım can sıkıcısı sadece...