Her şehre havalimanı, kamu zararı doğurdu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Her şehre havalimanı, kamu zararı doğurdu

Her şehre havalimanı söylemleri sonrası açılan birçok havalimanı, kamu zararı açtı. İşte gelen son dakika bilgileri.

Finans Magazin 27 Mart 2024 0
Her şehre havalimanı, kamu zararı doğurdu

Her ile yapılan havalimanları kamu zararı doğuruyor.

Ekonomim'den İbrahim Ekinci bugün kaleme aldığı yazısında "Her ile bir havaalanı" söylemlerini eleştirdi ve bu şekilde açılan havalimanlarının çoğunun atıl kaldığına yer verildi. Bazı liman yatırımları daha önce yapılan başka limanların kapasitelerini çalarak yatırımları atıla çevirmiş durumda.

Söz konusu haberde havalimanlarına ilişkin bilgilere yer verildi. Gelen bilgilere göre Uşak, Aydın, Çıldır ve Balıkesir ile Gökçeada havalimanlarında hava trafiğinin olmadığı, sıfır derecesinde olduğu görüldü. 4-5 yıldır hiç uçak inmeyen limanların olduğu bildirilirken Çıldır'ın THY eğitimi için kullanıldığı bildirildi.

2010 yılında 80 milyon liraya yapılan Gökçeada'nın kullanılmadığı ve atıl durumda olduğu bildirilirken Kocaeli Cengiz Topel'de 800 bin kişilik yolcu kapasitesinin sadece binde 4'ü gerçekleşti.

Tekirdağ Çorlu ile Kastamonu havalimanlarının kapasite kullanım oranları ise yüzde 4 ile yüzde 4.1 seviyesinde.

Zafer Havalimanı ise sadece yüzde 4.3 oranında yolcu aldı.

Toplamda 12 havalimanının kapasitesinin yüzde 10'undan daha düşük trafik aldı.

Bunların dışında 8 hava limanı kapasitesinin yüzde 10-20 arasında kaldığı görülüyor.

Bazı havalimanları ise kapasitesinin 2 katı kadar yolcu alıyor.  Trabzon, Amasya Merzifon, Esenboğa, Adana (yenisi yapılıyor!), Gazipaşa ve Antalya, son 2 limanda yolcu kapasitesi 2 kata yakın.

Antalya Havalimanı'nda 1 Ocak 2022'de yer teslimi yapılarak terminal kapasitesinin 80 milyona çıkarılması planlanıyor. Esenboğa'da ise kapasite 30 milyona çıkacak. Proje geçen sene başladı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç