Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Uzman çavuşlara kadro ve bekçi alımı başvuru şartlarında değişiklik için kanun teklifi geldi

Uzman Erbaş Alımı 6 Ekim 2023 16:15 0
Uzman çavuşlara kadro ve bekçi alımı başvuru şartlarında değişiklik için kanun teklifi geldi

Uzman çavuşlara kadro ve bekçi alımı başvuru şartlarında değişiklik için kanun teklifi.

On binlerce vatandaşı ilgilendiren bir kanun teklifi meclise geldi. Gelen kanun teklifine baktığımzıda uzman çavuşların kadroya geçirilmesinin amaçlandığı bildirilirken, belirli bir süre çalıştıktan sonra uzman erbaşlıktan ayrılanlara bekçi alımında kontenjan ayrılması istenmiştir.

Söz konusu açıklamaya baktığımızda kanun teklifinin meclise geldiği görülüyor. Önümüzdeki günlerde komisyonlarda bu konu ele alınacak.

CHP'li Özgür Ceylan'ın imzası ile TBMM'ye gelen kanun teklifinin tam metni de yayınlandı. İşte kanun teklifinin tam metni:

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Sözleşme süreleri biten ve yedi yılım dolduran, en verimli yaşlarında ulusal güvenliğimiz için canlarını ortaya koyan, ancak kamuya atamalan yapılamayan on bin civarında uzmana, Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru ve Sözleşmeli İnfaz ve Koruma Memuru alımlannda pozitif ayrımcılık uygulanması suretiyle kadroya geçişlerinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Sözleşme süreleri biten ve yedi yılını dolduran on binin üzerinde atanamayan gencimizin her yıl yapılacak atamalardan en az bir kere yararlandırılması suretiyle her geçen gün büyüyen mağduriyetlerinin kısa sürede telafi edilerek en verimli yaşlarında vatan savunmasında görev alan bu kişilerin yeniden topluma kazandırılması amaçlanmıştır.

MADDE 3- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa bir geçici madde eklemek suretiyle, aktif olarak görev yapmakta olan bütün sözleşmeli Uzman Erbaşların boş kadro bulunma şartı aranmaksızın muvazzaf statüye kavuşturulması ve gelecek kaygısı ile görev yapan personelin iş hukuku anlamında güvenceye alınması amaçlanmıştır. Söz konusu bu düzenlemeyle vatan savunmasında görev yapan personeller arasındaki eşitsizlik giderilmiş olacak ve uzman erbaşlık görevi sona erdiği halde hâlâ kamu kurumlarına atamaları yapılamadığı için her geçen gün sayıları artan, atanamayan uzmanlar havuzu da büyümemiş olacaktır.

MADDE 4- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabii olarak çalışırken sözleşme süreleri biten ve yedi yıluu dolduran atanamayan uzmanlara, çarşı ve mahalle bekçisi alımlannda pozitif aynmcılık uygulanması suretiyle kadroya geçişlerinin kolaylaştmiması amaçlanmıştır.

UZMAN ERBAŞ KANUNU ÎLE ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 5- Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru ve Sözleşmeli înfaz ve Koruma Memuru alımlarında belirlenecek olan kontenjanın en az % 25'i, bu pozisyonların gerektirdiği özel şartları karşılamak kaydıyla bu Kanununa tabi olarak çalışan uzman erbaşlardan istihdam edilmek üzere aynlır"

MADDE 2- 3269 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 6- Bu Kanunda belirtilen hizmet yılını tamamlama şartını sağlayan uzman erbaşlar 657 sayılı Kanununun 92 nci maddesi hükmünden her yıl en az bir kere yararlandırılır. Bu yararlandırma kapsamında yapılacak atamalara ilişkin diğer bütün hususlar Cumhurbaşkanı tarafından çıkanlacak yönetmelikle belirlenir"

MADDE 3- 3269 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 7- Halihazırda bu Kanun hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri BakanlığTnda sözleşmeli uzman erbaş unvanıyla görev yapmakta olan mevcut bütün personel, boş kadro bulunma şartı aranmaksızın bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren muvazzaf uzman erbaş kadrolarına atanmış sayılır. Bu maddeye göre atanan muvazzaf uzman erbaşların kadroları kendiliğinden ihdas edilmiş ve bu kadroların herhangi bir nedenle boşalması durumunda ise ilgili kadro iptal edilmiş sayılır. Bu maddeye göre atanan muvazzaf uzman erbaşlar atandıkları kadrodaki ve hizmet süreleri doğrultusunda belirlenen derece ve kademelerindeki özlük haklarından emsalleri gibi yararlanır"

MADDE 4- 11/6/2020 tarihli ve 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(3) Çarşı ve mahalle bekçisi istihdamında belirlenen kontenjanın en az yüzde 25'i, 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak çalışan uzman erbaşlardan istihdam edilmek üzere aynlır. Anılan asgari orandan az olmamak üzere uzman erbaşlar için aynlacak kontenjanı belirlemeye İçişleri Bakanlığı yetkilidir"

NE OLACAK?

Düzenleme meclise geldi önümüzdeki günlerde ele alınacak. Komisyonda kabul edilmesi durumunda kanun teklifinin genel kurula gelmesi bekleniyor. Süreçten haberdar olmak için aşağıdaki linkten finans7.com mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Fnans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;