Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Asgari Ücrete Ek Zam İçin Rakam Verdi

Ekonomi 30 Nisan 2022 09:42 7
Asgari Ücrete Ek Zam İçin Rakam Verdi

Son dakika :  Hak İş'ten asgari ücrete zam konusunda son dakika açıklaması geldi.

 

Asgari ücret tespit komisyonunun Temmuz ayında toplanması ile ilgili Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan son dakika açıklaması geldi. Arslan yaptığı açıklamada enflasyonun üzerinde bir zam beklediklerini söyledi.  İftar programında konuşan Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun en fazla 2 yıl içinde toplanması gerekiyor. Dolayısıyla en azı yok. Yani Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayında da toplanabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanmasını, yüksek enflasyona karşı ocak ayında yapılan düzenlemeye paralel bir düzenlemeyle yine enflasyonun üzerinde bir artışın asgari ücrete sağlanmasını istiyoruz. Ancak bununla birlikte bir talebimiz de olmazsa olmaz. Gerek kamu gerek özel sektördeki toplu sözleşmelerle elde ettiğimiz ücretlere yeni belirlenecek asgari ücret oranında zam yapılmasını istiyoruz." dedi ve zam beklentilerini kamuoyuna duyurdu.

 

Asgari ücret tespit komisyonunun antidemokratik olduğunu ve yapısının hemen değişmesi gerektiğini söyledi.  Asgari ücrete ne kadar zam geleceği konusuna da cevap veren Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında asgari ücreti belirlerken bir kısım kriterlere bakıldı. Bu kriterlerin yanı sıra siyasi irade de işin içine girerek enflasyonun üzerinde zam verilerek yeni asgari ücret belirlendi. Aynı yaklaşımın temmuz ayına geldiğimiz zaman 6 aylık enflasyon artışı dikkate alınarak onun üzerinde bir zamla yeni asgari ücretin belirlenmesinin hakkaniyetli olduğunu düşünüyoruz." 

6 aylık enflasyonun yüzde 36 seviyesinde olması beklenirken Arslan, bu seviyenin üzerinde zam bekleniyor. Yani en az 5780 TL'ye çıkarılması gerektiğini duyurdu. 

 

KOMİSYON TOPLANIRSA...

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in olası bir asgari ücret görüşmesinde, "Üç konfederasyon bugüne kadar pek çok konuda birlikte çalıştık. Bu, Türkiye sendikal hareketi için çok önemli bir aşama. Siyasetçilerin birbirleriyle aynı mekanda olmaya bile tahammül edemedikleri bu ülkede sendikacılık yapıyoruz ve rakibiz ama temel konularda birlikte çalışmayı da başarmış bir işçi hareketi var. Buradan hem Türk-İş'e hem de DİSK'e çağrımızı yapalım, başta asgari ücret olmak üzere çalışanların ortak sorunları için birlikte mücadele etmeye, sorunları çözme konusunda kararlılıkla çalışmaya varız. Onları da bu noktada davet edelim." dedi.

 

Arslan yaptığı açıklamada Bakan'ın 1 Mayıs açıklamasını merakla beklediklerini söyledi.

Sizce asgari ücret ne kadar olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDIĞINDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (7)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bana göre asgari ücret yerine enflasyona el atmaları gerekir geçen sene asgari ücret 2825 iken o parayla zorlandığı mi görmedim şuan asgari ücret 4250 TL maalesef elektirik su odun kömür öğrenci ihtiyaçları yol parası gida ihtiyacı derken ay basini bulamadan cebimizde 5 kuruş kalmıyor ve borçlu duruma bile girdigimiz oluyor arti şuan evlenecek olan gençler var birikim yapmak isteyecek kendine birseyler yapmak isteyecek ama şuan bir oturma takımı en kötü 29 bin TL beyaz eşya öyle birde bu çiftlerin kirada olduğunu düşünürsek bunlara en az asgari ücret 8 bin 500 yada 9 bin olması gerektiğini düşünüyorum bu kadar çok aç gözlülük diyen olursa da bu düşünceme oturup kendisi en fakir halini düşünsün o şekilde hesap yapsin vesselam.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Asgari ücrete zam yapılması yerine insanların alım gücünü yükseltme konusunda bir çalışma yapılsa daha iyi olur Şuanki eflasyonda minimum 6 7 bin TL olmalı bence asgari ücret
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
En az 6000 TL olmalı
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
En az 10 bin olması lazım kiralar yüksek elektrik ve su doğal gaz hepsi 5 bin yapıyor zaten ihtiyaç 3 bin eğitim için çocuklara 1 derken 10 bini buluyor maalesef
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Asgari ücret minimum 9 bin maxsimum 12 bin olmalı emekçi kardeşlerimiz hiç değeri yok kölelik sistemine döndü karın doyurmak için açta açıkta kalmamak çoluk çocuğumuz için sebaat ediyoruz yoksa adaletsiz bir durumun içerisindeyiz.
;