Türkiye ile Avrupa Ülkelerinin Asgari Ücret Alım Gücü Karşılaştırıldı: Durum İçler Acısı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye ile Avrupa Ülkelerinin Asgari Ücret Alım Gücü Karşılaştırıldı: Durum İçler Acısı

Asgari ücretimizin Avrupa ülkelerindeki asgari ücret ile karşılaştırması belli oldu. Alım gücüne göre tablo ve detaylar, asgari ücret ile alınabilecekler yazımızda.

Ekonomi 9 Nisan 2022 17:28 0
Türkiye ile Avrupa Ülkelerinin Asgari Ücret Alım Gücü Karşılaştırıldı: Durum İçler Acısı

Son dakika haberi: Türkiye'deki asgari ücret ile alınabilecekler ve Avrupa ülkelerindeki asgari ücret ile alınabileceklerin listesi yapıldı. Yapılan liste, Türkiye'de çalışan asgari ücretlinin alım gücünü gözler önüne serdi.


Son dönemlerde Türkiye'de alım gücü oldukça azaldı. Özellikle asgari ücretliler ve emekli vatandaşların alım güçleri geçen seneye göre oldukça azaldı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bir son dakika açıklaması yaptı ve önemli bir tablo paylaştı. Ağbaba paylaştığı tabloda Avrupa ülkeleri ile Türkiye'deki asgari ücretlilerin alım güçlerini karşılaştırdı. Bu tabloya göre bakacak olursak Türkiye'deki durum, diğer ülkelerin durumuna göre oldukça içler acısı.


AVRUPA'DA BOLLUK İÇİNDELER

Asgari ücretle çalışanların Avrupa'da bolluk içinde olduğunu söyleyen Ağbaba, Euro bölgesinde gıda enflasyonunun yüzde 4.7 seviyesinde olduğunu, bunun Türkiye'de yüzde 70.33 civarında olduğunu söyledi. Euro bölgesine göre ülkemizde gıda enflasyonunun 14 kat daha fazla olduğunu söyleyen Ağbaba, ülkemizde asgari ücretlilerin sefalet içinde yaşadığını söyledi.


ÜLKELERİN ASGARİ ÜCRETLERİ

Ülkelerin asgari ücretleri Euro karşılığında şu şekilde:


Türkiye'de asgari ücret: 311

Almanya’da 1621 euro,

Fransa’da 1603 euro

Hollanda’da 1725 euro

Belçika'da asgari ücret 1658 Euro

Yunanistan’da ise 774 euro civarında.


ASGARİ ÜCRETLE NE KADAR EŞYA ALINABİLİYOR?

Ağbaba açıklamasının devamında asgari ücretle Avrupa'da ve Türkiye'de alınabilecek eşyaları sıraladı. Buna göre Almanya’da 1621 Euro asgari ücretle;

8105 yumurta,

910 kilo un,

2439 kilo patates alınabiliyor.


Türkiye’de ise asgari ücret ile

2647 yumurta,

405 kilo un

712 kilo patates alınabiliyor.


TAVUK

Ağbaba açıklamasının devamında Fransa'da bir asgari ücretlinin 263 kilo tavuk, Belçika'da 255 kilo tavuk, Yunanistan'da 372 kilo tavuk alınabildiğini, Türkiye'de ise bunun 131 kilo olduğunu söyledi. Ağbaba açıklamasının devamında, bu durumun diğer temel gıda ürünlerinin hepsinde bu şekilde olduğunu söyledi. Ağbaba açıklamasında, “Bu ülkelerin hepsinde asgari ücretlinin alım gücü ülkemizdeki asgari ücretlinin alım gücünü kat be kat geride bırakmış durumda. Bir başka deyişle Avrupa ülkelerindeki asgari ücretliler bolluk, ülkemizdeki asgari ücretliler ise sefalet ve açlık içerisinde yaşıyor” dedi.


Ülkelerin asgari ücretine göre alabildikleri temel ihtiyaç ürünleri listesi şu şekilde:



Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç