Son dakika: En ucuz et ve kıyma 200 lira oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: En ucuz et ve kıyma 200 lira oldu

Son dakika haberi: Yılbaşından bu yana kırmızı et fiyatına art arda zamlar geldi. Gelen zamla en ucuz et 200 lira oldu.

Tarım 9 Ocak 2023 09:31 1
Son dakika: En ucuz et ve kıyma 200 lira oldu

Son dakika: Kırmızı ete bir zam daha.

Kırmızı et fiyatına art arda zamlar geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre yeni yılda yeni zam geldiği ve gelen zamla birlikte kırmızı et fiyatının 200 liranın üzerine kadar çıktığı görüldü. Yeni yılın ilk haftasında gelen 3 zam ile birlikte İstanbul'da kasaplarda et fiyatı kalitesine ve bölgeye göre değişmekle beraber fiyatlar kıymada 200 lira seviyesine kadar çıkarken kuşbaşı et fiyatı 220 liraya çıktı. Kuzu kemikli et ise 200 lira oldu. Kemiksiz et ise 315 liraya kadar çıkmış duruyor.

Ekonomi gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel bugün kaleme aldığı yazısında son bir ayda ete yüzde 30 zam geldiğini söyledi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi yaptığı açıklamada et fiyatına zam ile ilgili, “Son bir haftada gelen zamlar yüzde 15’i buldu. Şu anda İstanbul’da kuzu karkas etin fiyatı 135 ile 140 liraya dayandı. Dana karkas 130 lira civarında ve zamlar devam ediyor. Son gelen zamlarla beraber kuzu eti toptan satışı 105 liradan 140 liraya ulaştı. Dana eti ise 98 lira iken şu anda 130 liraya yükseldi” ifadelerini kullandı.

KARKAS ET İTHALATI BAŞLIYOR

Kısa sürede karkas et ithalatının yapılacağını söyleyerek sözlerini sürdüren Tüfekçi, “Canlı hayvan şu an geliyor ama kesim için de hayvan getirilecek. ESK anlaşmalarını yaptı ve bu ay içinde karkas et getirmeyi planlıyor. Fakat ESK’nın nasıl bir satış politikası olacak bilemiyoruz. ESK şu an perakende kasaba et vermiyor. Mevcut fiyat artışı piyasada bir arz-talep meselesinden kaynaklanıyor ve talep fazla olduğu için yükseliyor. Fiyatların durması ve düşmesi için üretim maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Girdi maliyetleri düşmedikçe et fiyatlarında artış devam edecek" dedi.

CİĞER DE 200 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI

Kuzu etinde şimdiye kadar mevsimsel geçiş nedeniyle sorun yaşandığını ama bu yıl  yaşanan sıkıntının ön ceki döneme göre daha kötü olduğunun altını çizen Tüfekçi, “Bu sene aşırı fiyat artışı yaşandı ve kesimler az olduğu için fiyatlar yükseldi. Talep fazla olduğu için arz sağlanamıyor. Yine kuyruk yağı ise 115 ile 125 lira arasında yer alıyor. Kuyruk yağındaki yükseliş kuzu kesiminden kaynaklanıyor. Öte yandan ciğerin toptan kilogram fiyatı ise 200 liraya yükseldi” dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 15 Ay Önce
uçuyoruz masallah (: