Son Dakika: Elektriğe Yüksek Zam Geliyor Tarih Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Elektriğe Yüksek Zam Geliyor Tarih Açıklandı

Son dakika haberi: Elektrik fiyatlarına önemli bir zam geleceği açıklandı. Sözcü'de yer alan haberde zam için Temmuz sonu, Ağustos başı gösterildi.

Ekonomi 30 Nisan 2022 10:18 0
Son Dakika: Elektriğe Yüksek Zam Geliyor Tarih Açıklandı

Son dakika haberi: 2022 yılı yıl başından bu yana fahiş zamların geldiği elektrik fiyatına yeni zammın kapıda olduğu açıklandı. 

2022 yılının gelmesi ile birlikte elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile 100'ün üzerinde fahiş zamlar geldi. Geçen seneye göre iki kata yakın artan maliyetler nedeniyle konut abonelerine verilen elektriğe yeni bir zammın geleceği açıklandı. Üretim ile satış fiyatı arasındakli farkın yüzde 92 seviyesine kadar çıkması nedeniyle durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan sektör yetkilleri, yeni zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

 

ZAM NE ZAMAN?

Sözcü Gazetesi'nde yayımlanan haberde Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, normalde sektör içinde zammın Temmuz ayında zammın beklendiğini söyledi. Konuta verilen elektrik için üretim maliyetlerinin , satış fiyatı arasında farkın çok arttığını, makasın yükselmesi nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğuna yer verildi.

 

Şu sıralar konut düşük tüketim satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1.26 Türk Lirası, üretim maliyetinin ise 2.41 TL seviyesinde olduğuna dikkat çekerek açıklamasına başlayan Kırım, maliyet artış hızının bu şekilde devam etmesi durumunda Ağustos ayında üretim  maliyetinin 3.54 TL seviyesine çıkacağı öğrenildi.  Bunun olması durumunda üretim maliyeti ile satış arasındaki makasın daha da artacağı, makasın yüzde 92 seviyesinden yüzde 181 seviyesine çıkacağını söyleyen Kırım, zammın gecikmesi durumunda oranının da katlanarak artacağını, zammın büyütülmek istenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

HERKESE FİYAT ARTIŞI

BOTAŞ'ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin geçen sene Ocak ayından bu yana standart metreküp başına 1.41 TL seviyesinden 10.75 TL seviyesine yükseldiğini söyleyen Çağada Kırım, artış oranının yüzde 600 seviyesini bulduğunu sözlerine ekledi. Tüm maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığını , fiyatlarda sübvansiyon yapıldığını söyleyen Kırım, ancak bunun sürdürülemez bir noktaya kadar geldiğini söyledi ve "Tüm abone gruplarına zam bekleniyor. Zam oranını tahmin etmek şu an mümkün değil ama rakamlar ortada" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç