Seçim Sonrası Dolar TL Ne Olur?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Seçim Sonrası Dolar TL Ne Olur?

Seçim sonucuna göre Türkiye'de ekonomi politikaları netleşecek. Peki seçim sonrası dolar ile TL'de yön ne olur?

Döviz 24 Kasım 2022 12:35 1
Seçim Sonrası Dolar TL Ne Olur?

Şenol Babuşçu'dan son dakika açıklaması: Seçim sonrası iki ihtimal var.

Ünlü Ekonomist Şenol Babuşçu yaptığı son dakika açıklamasında Morgan Stanley'in Türkiye için yaptığı değerlendirmeyi aktardı. Dünyanın önde gelen finans kuruluşları arasında yer alan Morgan Stanley tarafından yapılan açıklamada Türkiye'de 2023 Haziran seçimleri sonrası iki ihtimale yer verildi. 

İki senaryodan ilkini aktaran Babuşçu, "İlk senaryoda düşük faiz devam edecek, krediler ve yabancı paralar üzerindeki sıkı kontroller sürecektir." dedi.

İKİNCİ SENARYODA FAİZLER YÜZDE 35

Diğer senaryoda ise ekonomide ortodoks politikalara yeniden dönüleceği ve parasal sıkılaşma ile faizlerin ciddi seviyelere çıkarılacağına yer verildi. Açıklamada Babuşçu, "İkinci senaryoda, ortodoks politikalara geri dönülecek ve makro istikrar programı uygulanacaktır.Bu senaryoda faiz oranları seçim sonrası % 35’e yükselecek, bankacılık  regülasyonları kaldırılacak ve yurtdışından portföy ve yatırım amaçlı sermaye hareketleri geri gelecektir" ifadelerini aktardı.

HER İKİ İHTİMALDE DE BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

Babuşçu açıklamasının devamında, "Her iki senaryoda da 2023’de büyüme yavaşlayacaktır. İhracattaki yavaşlama ve seçim öncesi dış finansman ihtiyacı dikkate alınarak paranın değer kaybetmesine izin verilecektir. İlk senaryoda 2023’de büyümenin % 2,8, ikinci senaryoda % 3,5 olması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM BEKLENTİSİ: YÜZDE 60

Morgan Stanley'in beklenti rakamlarını da paylaşan Babuşçu, "Enflasyon Aralık’ta % 70’e ve Mayıs 2023’de %47’ye  düşecek,asgari ücret 2023’de % 60 artırılacak,bu artış enflasyon üzerinde baskı yaratacaktır. Seçime kadar kamunun fiyatladığı mallarda uygulanacak tavan fiyat ve talebin sınırlanmasıyla enflasyon dengelenmeye çalışılacaktır" ifadelerini kullandı.

Peki bu senaryolar gerçekleşirse sonuçları ne olur, dolar TL'de yön ne tarafa olur. Bir de ona bakalım...

İLK SENARYO OLURSA DOLAR TL NE OLUR?

İlk senaryo ile ilgili değerlendirme: "İlk senaryo gerçekleşirse, 2023’ün ikinci yarısında ilk yarısına göre, TL’nin değer kaybı ve ertelenen fiyat ayarlamalarının seçim sonrası yapılması ile enflasyon yükselecektir. 2023 enflasyonu parasal duruştaki zayıflık nedeniyle % 53 düzeyinde olacaktır."

İKİNCİ SENARYO OLURSA DOLAR TL NE OLUR?

İkinci senaryo ile ilgili değerlendirme ise şu şekilde: "İkinci senaryoda parasal duruş ile faizler % 35’lere çıkacak, TCMB’nin kredibilitesi ve rezervleri artacak, TL’nin değer kaybı sınırlanacaktır.Ancak 2023’de kamu fiyatlamalarındaki gecikmeler, düşüşü yavaşlatacak,bu  nedenle enflasyon 2024 yılında % 20’ler düzeyinde olacaktır

Bütçe açıkları artarak 2022  sonunda % -3,5’e ulaşacaktır. Doğalgaz, elektrik ve kamunun belirlediği diğer fiyatlamalar, kur korumalı mevduat maliyeti ve kamu çalışanları ile emeklilerin ücret artışları dikkate alındığında bu oranın 2023’de %  4,1’e yükselmesi beklenmektedir"

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com borsa, altın, döviz, hisse senetleri, kripto paralar ve emtia fiyatları hakkında herhangi bir yatırım tavsiyesi vermez. Finans7 sadece bilgilendirir.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
6 lı masa gelirse alırız İMF den borc bi 200 yıl öderiz bende giderim bu ülkeden hdp Diyarbakır baş kent yapar