Otomobil Kullanırken Pencere Açmak Mı, Klima Kullanmak Mı Daha Az Yakıt Tüketir?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Otomobil Kullanırken Pencere Açmak Mı, Klima Kullanmak Mı Daha Az Yakıt Tüketir?

Sık sık tartışılan bir konu olan otomobillerde klima açmak mı yoksa cam açmak mı daha az yakıt yüketir sorunsalını çözmenin zamanı geldi.

Taşıt 13 Haz 2022 20:03 0
Otomobil Kullanırken Pencere Açmak Mı, Klima Kullanmak Mı Daha Az Yakıt Tüketir?

Otomobillerde klima açmak mı yoksa cam açmak mı daha az yakıt tüketir? İşte yanıtı...

Hava sıcaklıklarının artması, benzin ve motorine gelen zamların ardından araç kullanıcıları tarafından pencere açmak mı yoksa klima kullanmak mı daha az yakıt tüketir sorusu araştırılmaya başlandı.

Otomobilde klima kullanmak mı yoksa pencereleri açık olarak sürmek mi daha az yakıt tüketir sorusu henüz resmi ağızdan yanıtlanabilmiş değil. Bu sorunun tek yanıtının olmadığı belirtiliyor; çünkü aracın modeli, teknolojisi, tasarımı, klima özellikleri, sürüş teknikleri, sürüş bilgisi, pencerelerin ne kadar açıldığı gibi pek çok farklı parametre var.

72 KM ÜZERİNDE İSE...

Chip dergisinin Telegraph'tan derlediği bir görüş şöyle: 

"Aslında ne kadar hızlı gittiğinize bağlı. ABD'deki Otomotiv Mühendisleri Derneği, camlar açıkken ve klima açıkken araç kullanmanın ekonomi üzerindeki etkisini inceledi. 45mph'nin (72 km) altında, pencereleri açık tutmanın klimadan daha az yakıt tükettiğini buldu" 

Telegraph bu hızın üzerinde ise pencereleri açık kullanmanın, klimaya göre daha fazla yakıt tüketeceğini söylüyor.

"YÜZDE 10 ORANINDA ARTIRIYOR"

BBC'nin haberine göre İngiliz otomotiv şirketi A A'ya göre araçlarda klima açmak benzin tüketimini yüzde 10 oranında artırıyor. Klima ilk açıldığında aracın içindeki ısıyı düşürmek için çok yoğun çalışıyor ve böylece daha çok benzin harcanıyor. Ancak pencereyi açınca da dışarıdan gelen hava aracı yavaşlatıyor, hız seviyesini sabit tutmak için sürücü gaza basıyor ve motor daha yoğun çalışıyor. Böylece daha çok benzin harcanıyor.

HIZA GÖRE KARAR VERİLMELİ

Haberde iki seçenek arasında kalınca gidilen hıza göre karar verilmesi öneriliyor. Yani, şehir içindeyseniz, yavaş gidiyorsanız pencere açmak, 80 kilometreden hızlı gidiyorsanız ise klimayı kullanmak daha tasarruflu olabilir.

İngiltere merkezli RAC otomotiv hizmetlerinin yorumu ise şöyle: "Açık camlar sürtünmeyi artırır, aracı yavaşlatır ve çalışması için gereken yakıt miktarını artırır. Klimanın açık olması motora fazladan bir yük bindirir ve daha fazla yakıt gerektirir.

Pek çok şeyde olduğu gibi, farklı çalışmalar bize farklı şeyler söylüyor. 2004 yılında General Motors, sorunu kökten çözmek için çalışmalar yaptı ve camları açık, klima kapalı yaklaşımını kullanan araçlarda daha düşük yakıt tüketimi için bir eğilim buldu. Ancak daha sonra tartışıldığı gibi, aktif olarak kullanılmayan bir klima sistemi sağlıklı değildir ve ayrıca açık pencerelerle yakıt tüketimi daha düşük olsa da, bu hava gerçekten güvenilir klimanın soğukluğuna mı ulaşıyor? Özetle, klimanızı sık aralıklarla çalışır durumda tutmakta fayda var"

"DOĞRU ZAMANDA DOĞRU KULLANILMALI"

Trikctrucks ise şu yorumu yapıyor:

Camlar açıkken veya klima ile sürüşün daha yakıt verimli olup olmadığı konusundaki tartışma, klimaların icat edildiği gün kadar eskidir. Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır. İşin püf noktası, hangi seçeneğin ne zaman kullanılacağını bulmak ve bunları doğru kullanmaktır. Camlar açıkken araba kullanmak için en iyi zaman şehir sokakları ve banliyö yollarıdır. Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür. Klima açıkken araç kullanmak motora daha fazla yük bindirse de yakıt verimliliğini camlar açıkken araç kullanmak kadar etkilemez.

Farklı kaynaklarda genel fikir birliği; düşük hızlarda gidiliyorsa pencerenin açılması, hızlı gidildiğinde ise klimanın kullanılması yönünde. Ancak yorumların çoğu 2004 tarihli bir araştırmayı baz alıyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç