Merkez Bankası, Enflasyon Hedefini Yüzde 5 Yaptı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası, Enflasyon Hedefini Yüzde 5 Yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğuna yer verildi.

Ekonomi 29 Eylül 2022 15:27 0
Merkez Bankası, Enflasyon Hedefini Yüzde 5 Yaptı

Merkez Bankası'ndna enflasyon açıklaması.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yapıtğı son dakika açıklamasında geçen hafta yapılan PPK toplantısının özetine yer verildi. Para Politikası özetine baktığımızda enflasyonun yüzde 5'e düşürüleceğinin belirtildiği görüldü.

ŞU ANDA YÜZDE KAÇ?

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca yayınlanan son açıklamada Ağustos ayı enflasyon rakamının yüzde 80'in üzeirne çıktığına yer verildi. 

ENFALSYON DEĞERLENDİRMESİ

Merkez Bankası tarafından açıklanan enflasyon değerlendirme raporunda, "Tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,46 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,61 puan yükselişle yüzde 80,21 olmuştur. Bu dönemde, yıllık enflasyon enerji ve gıda gruplarında gerilerken, temel mal ve hizmet gruplarında artış kaydetmiştir. Yıllık enflasyon, temel mal grubunun alt gruplarında yükselirken, hizmet grubunda ulaştırmada azalmış, diğer alt gruplarda artmıştır." ifadelerine yer verildi.

Aylık olarak gruplarda yaşanan fiyat değişimleri şu şekilde:

"Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Ağustos ayında yüzde 0,85 yükseldi.

Enerji fiyatları Ağustos ayında yüzde 2,68 oranında düştü.

Ağustos ayında hizmet fiyatları yüzde 3,16 oranında yükseldi.

Temel mal grubunda Ağustos ayında yıllık enflasyon 5,98 puan yükseldi."

YIL SONU, 2023 SONU VE 2024 SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ

Toplantı özetinde 2022 yıl sonu enflasyon beklentisinin 67.73 , 2023 yıl sonu beklentisinin yüzde 36.74, 2024 sonu için ise yüzde 20.63 olduğuna yer verildi. 

YÜZDE 5'E DÜŞENE KADAR

Merkez Bankası açıklamanın devamında ise "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" dedi ve hedef olan yüzde 5'e ulaşana kadar her şeyin seferber edileceğini bildirdi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç