Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri ve Korunmanın 2 Yolu Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri ve Korunmanın 2 Yolu Açıklandı

Maymun Çiçeği hastalığı hakkında son dakika açıklaması geldi. Açıklamada hastalıktan korunmanın 2 yoluna yer verildi.

Sağlık 22 Mayıs 2022 08:53 2
Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri ve Korunmanın 2 Yolu Açıklandı

İşte maymun çiçeği hastalığından koruyacak iki önlem.

Son günlerin gündem konusu maymun çiçeği hastalığı oldu. Dünyada yayılmaya devam eden hastalık birçok kişide görüldü. Son olarak yan komşumuz İsrail'de de görülen hastalık, onlarca kişide tespit edildi. Deride kabarcıklara neden olan hastalığın cinsel yolla bulaştığı belirtilirken Avrupa'da yapılan bir cinsel içerikli bir partiden virüsün yayıldığına yer verildi. 

BELİRTİLERİ NEDİR?

Hasyalığın belirtileri hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu yüksek ateş, halsizlik, karın ağrısı, ciddi sırt ağrısı, kusma gibi şikayetlerin görüldüğünü söyledi. Birkaç gün sadece döküntü ile devam eden hastalıkta, yüzde 30 vakanın sonucu ölümlü oluyor. Normalde hastalık , yıllar önce bulunan aşı ile yer yüzünden silinmişti. Çiçek hastalığı ile aynı grupta yer alan bu hastalığın özellikle Afrika Kıtasında görüldüğü , belli aralılarla salgın şeklinde olduğu bildirildi. Afrika dışında ilk salgın 2003 yılında olmuştu.

HASTALIK KAÇ ÜLKEDE VAR? KAÇ VAKA VAR?

Şimdiye kadar 11 ülkede görülen hastalık 80 kişide tespit edildi. 50 kişide ise araştırmalar devam ediyor. 50 kişideki belirtiler de hastalık yönünde. Hastalığın olduğu 11 ülke şu şekilde:

İngiltere,

İspanya,

Portekiz,

Almanya,

İtalya,

ABD,

Kanada,

Belçika,

Hollanda

Avustralya

İsrail

TÜRKİYE'DE VAR MI? 1 VAKA VAR İDDİASI DOĞRU MU?

Sosyal medya üzerinde bu şekilde iddialar dolaşıyor. Sosyal medya üzerinde paylaşım yapan binlerce kişiş, hastalığın Türkiye'de görüldüğünü iddia etti. Bu da vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. Ancak resmi kaynaklar henüz Türkiye'de bir vaka açıklamadı.

BU 2 ÖNLEMİ ALIN

Söz konusu hastalığın ortak eşya kullanımı, birlikte yaşam ya da damlacık yolu ile , yakın temas ile bulaştığını söyleyen Başaranoğlu, "Tipik olarak ateş, kas ağrısı, şiddetli baş ağrısı, ciddi halsizlik ve büyümüş lenf nodları ile başlamakta. Ateşin ortaya çıkışından sonra 3 gün içinde en fazla yüz, gövde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntü meydana gelir. Hastalık 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmekle birlikte yüzde 3-6 vakada ölümcül olabilmektedir. Virüsten korunmak için sosyal mesafeye ve temasa dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.

Doç. Dr. Başaranoğlu, bağışıklığı baskılanmış hastaların şiddetli formlar açısından risk grubunda olduğu uyarısında bulunarak şunları kaydetti:

"Maymun çiçek virüsüne karşı aşı 2019’da onaylanmakla birlikte şu an için yaygın olarak kullanımda değildir. Çiçek aşısı 1980 yılına kadar dünyada rutin olarak uygulanırken, eradikasyonun açıklanmasından sonra aşılama durdurulup, üretimi de sonlandırıldı. 1980'den sonra geçmişte uygulanmakta olan çiçek hastalığı aşısının maymun çiçek virüsü hastalığına yüzde 85 oranında etkin olduğu bildirilmektedir. Önceki çiçek aşısı varlığı maymun çiçek hastalığının daha hafif seyretmesini sağlayabilir."

PANDEMİYE DÖNÜŞÜR MÜ?

Uzmanlar, hastalığın bir pandemiye , küresel bir krize dönmeyeceğini söyledi. Uzmanlar vatandaşların mesafe ve kişisel eşyaları ortak kullanmama yönünde uyardı.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ne gençlik bıraktınız ne heves ya
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Gençliğimiz gitti be