Kredi Verme Şartları ve Taşıt, Konut, İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Değişti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi Verme Şartları ve Taşıt, Konut, İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Değişti

Bankacılar yaptıkları açıklamada kredi vermede bazı düzenlemeler yapıldığını ve artık bankaların kolay kredi vermeyeceğini söyledi.

Kredi 7 Tem 2022 15:34 0
Kredi Verme Şartları ve Taşıt, Konut, İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Değişti

İki bankacı açıkladı: Bankaların faiz oranları ve kredi verme kriterleri değişti.

Kredi çekmek isteyen herkesi ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada bankaların kredi faizlerinde düzenleme yapıldığı ve bankaların artık daha zor kredi verdiğini söyledi. Özellikle son alınan parasal sıkılaşma , TL'ye yönelim ve banka kredileri ile döviz alanlar meselelerinden sonra kredilerde düzenlemeler geldiğini bildiren bankalar detayları açıkladı.

Hükümet, cari açığı azaltmak için istihdam ve ihracat odaklı kurumsal kredilere ağırlık vermiş durumda. Düşük faiz politikası izlenmesi nedeniyle TL, döviz karşısında değerini koruyamazken bireyselde vatandaşlar, iç tüketimi canlandıracak şekilde yüksek kredi kullanımını tercih ediyor. Daha doğrusu mecbur kalıyor. 

KONUT KREDİSİNDE KISITLAMA

Hedeflenen kredi büyümesinden farklı olarak yüksek enflasyonda bireysel kredilerde normalden fazla bir artış trendi kamu bankaları tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu adımlarına da paralel olarak son dönemde sınırlamaya çalışıyor. 

Söz konusu durum ile ilgili bilgi veren bankacı, bazı kamu bankalaırnın konut kredisinde üst limiti 150 bin lira seviyesine indirdiğini , bazılarının ise maksimumda 500 bin lira kredi kullandırılmasına izin verdiği bildirildi. 

Kredilerin yanı sıra mevduat faizlerinde de düzenleme yapıldığını söyleyen bir diğer bankacı, “Bankalarda ayrıca bir likidite sıkıntısı oluşmuş durumda. TCMB’nin son düzenlemeleri sonrası bankaların sabit faizli DİBS portföylerini artırmaları likidite sıkışıklığına neden oldu. TL’de sıkışıklığın artmasının da mevduat faizlerindeki yükselişte etkisi büyük” dedi.

Merkez Bankası'nın ve BDDK'nın son dönemlerdeki liralaşma stratejisi, bankaların devasa tutarlarda sabit kuponlu uzun vadeli tahvile yönlenmesine neden oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan bankacı, yüksek enflasyon nedeniyle kişilerin krediye dayalı iç tüketime yönelmiş olduğunu söyledi. Faizlerin kademeli şekilde artışta olduğunu söyleyen  bankacı, "Faizler kademeli artıştaydı ancak enflasyon yüzde 80, kredi faizi yüzde 30 olunca son üç aydır bireysel başta olmak üzere tüm kredilerde ciddi bir talep patlaması gördük. Maliyetler BDDK kararlarıyla yükseltildi” dedi.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Sosyal medya üzerinde bankaların kredi vermeme meselesi gündem oldu. Öte yandna bu durum google arama trendlerine de yansıdı. Aşağıdkai tabloda, son günlerde "Bankalar Neden Kredi Vermiyor" ifadesinin kaç defa arandığını gösteriyor. 

Siz son günlerde kredi başvurusu yaptınız mı? Sonucu ne oldu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

BANKALARIN GÜNCEL KREDİ FAİZ ORANLARI: 2022

İHTİYAÇ KREDİİS FGAİZ ORANLARI

ING BANK: YÜZDE 2.64

İŞ BANKASI: YÜZDE 2.05

ALTERNATİF BANK: YÜZDE 2.15

ZİRAAT BANKASI: YÜZDE 1.79

VAKIFBANK: YÜZDE 1.91

HALKBANK: YÜZDE 1.94

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

VAKIFBANK: YÜZDE 1.29

ZİRAAT BANKASI: YÜZDE 1.29

TEB: YÜZDE 1.95

İŞ BANKASI: YÜZDE 2.05

AKBANK: YÜZDE 2.1

YAPI KREDİ: YÜZDE 2.14

QNB: YÜZDE 2.22

TAŞIT KREDİSİ

AKBANK: YÜZDE 1.99

İŞ BANKASI: YÜZDE 2.05

YAPI KREDİ: YÜZDE 2.07

QNB: YÜZDE 2.45

ING BANK: YÜZDE 2.74

GARANTİ BBVA: YÜZDE 3.37

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç