Kredi Çekeceklere Kötü Haber: Konut ve İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Arttı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi Çekeceklere Kötü Haber: Konut ve İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Arttı

Bankalardan son dakika haberi geldi. Gelen bilgilere göre mevduat faizleri yükseldi ve konut ile ihtiyaç kredisi faiz oranları ise yükseldi.

Kredi 30 Nisan 2022 09:11 0
Kredi Çekeceklere Kötü Haber: Konut ve İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Arttı

Son dakika: Bankalardan kredi çekeceklere kötü haber: Kredi faizlerinde yükseliş oldu.

Bankalardan son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada TL mevduatları için uygulanan faiz oranının 1 baz puan arttığı ve yüzde 15.68 seviyesine çıktığı görüldü. Dolar mevduat faizinde ise 2 baz puanlık artış olduğu görüldü. Yeni dolar mevduat faizi yüzde 1.03 seviyesinde olurken Euro mevduat hesabında da 2 baz puanlık artış oldu ve yüzde 0.49 oldu. 

 

TL bazlı olan ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 30 baz puan artış gösterdi ve yüzde 20.65 seviyesinde oldu. TL üzerinden verilen konut kredisi faizleri ise 17 baz puan arttı ve yüzde 18.42 seviyesine yükseldi. Taşıt kredisinde ise faiz 12 baz puan azaldı ve yüzde 24.76 seviyesine geriledi. İhtiyaç kredisinde ise faiz 9 baz puan arttı ve yüzde 27.30 seviyesine çıktı.

 

Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranları aynı hafta 36 baz puan azalırken yüzde 4.06 seviyesine Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 74 baz puan arttı ve yüzde 3.45 seviyesine geldi. 

 

Ticari krediler için uygulanan mevduat spreadi TL için yüzde 4.97 seviyesinde olurken Dolar ve Euro için sırayla 3.03 ve 2.96 seviyesine çıktı.

 

2018 yılı Ağustos ayında sonrasında hızla tırmanışa geçti ve kredi ile mevduat faizleri 2019 Temmuz ayından sonra Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle beraber düşüş trendine girdi. Corona tedbirleri kapsamında başlayan genişleyici politikalar yeni normale dönüşlerin başlaması ile birlikte kademeli sıkılaşmalar başlatıldı. TL faizlerde 2020 ve 2021 yılında yukarı yönlü hareket oldu. Sene başında KKM 'ye yönlendirilen TLO nakitle birlikte mevcut durumda yüzde 14 seviyesinde olan Merkez Bankası haftalık repo faizine rağmen kredi faizlerinin yüksek olması TL 'deki likidite sıkışıklığının bir göstergesi oldu. 

 

Bankaların faizlerinin yüksek olduğu dönemlerde bankaların kredilerde uyguladıkları faiz oranının mevduata uyguladıkları faiz oranı farkı yükselti. Başka deyişle kredi mevduat spreadi faizlerin yüksek olduğu dönemlerde yükselmektedir.  BMD tarafından yapılan açıklamada bu durumun bankaların faiz artışlarını mevduattan önce kredilere yansıttıkları şeklinde yorumlanıyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç