Kira Krizi: Milyonlarca Kişi Kirasını Veremiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kira Krizi: Milyonlarca Kişi Kirasını Veremiyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin yaptığı son dakika açıklamasında kira sorununa değindi.

Emlak 24 Tem 2022 09:13 0
Kira Krizi: Milyonlarca Kişi Kirasını Veremiyor

Kiralık evde kriz büyüyor: Vatandaşlar kirasını ödeyemiyor.

Son dönemlerde, özellikle son 1 seede ciddi seviyelerde artan kiralar nedeniyle vatandaşlar ciddi sıkıntı ile karşı karşıya kaldı. Kiralarda yapılan büyük zamlar konut, barınma krizine neden olurken İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde 3-4 bin liranın altında kiralık ev bulmak imkansız hale geldi. İyi bir semtte yaşamak istiyorum derseniz de asgari ücretin altında kiralık evler yok.

Türk İş tarafındna Haziran ayında yapılan araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 391 lira seviyesinde olurken asgari ücret, yeni zamla 5 bin 500 lira seviyesine çıkarıldı. Yüksek kira fiyatlarına baktığımızda ise asgari ücretli bir kişinin geçimi ciddi bir sıkıntı.

Hükümet ise kiralardaki fahiş fiyat artışını engellemek için yüzde 25 kira zammı tedbiri getirdi. Ancak bu sadece mevcut kiracıları etkiledi. Boş evlerin ev sahipleri, 1 sene boyunca kiralarına yüzde 25'ten fazla zam yapamayacağı için zammı önceden yaptı ve ev fiyatını daha da arttırdı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ekonomik kriz karşısında yurttaşların kiralarını ödeyemediklerini, yaşam maliyetlerinin yüzde 86 seviyesinde artış gösterdiğini söyledi ve “İPA araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 95’i kiraların yüksek olduğunu düşünüyor. 16 milyon İstanbullu var. 6 milyon 400 bin kişi kirada yaşıyor. En az 3 milyon 200 bin kişi de kirasını ödeyemiyor. İstanbul’da kiracıların yarısı İstanbul’da temel barınma harcamasını karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yoksulluğa mahkum edildiğini söyleyen Tekin, “Erdoğan İstanbulluları açlığa, Türkiye’yi yoksulluğa mahkûm etti. Erdoğan’ın çıktığı mahallelerde çocuklar geceleri yatağa aç yatıyor. Pazar yerinde millet yerden çürük sebze topluyor. Kendi büyüdüğü sokaklarda dolaşma cesareti olsa, yarattığı yıkımı ve açlığı görecek. Sonbahar ve kış ayları zor geçecek." dedi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç