İnfaz Yasasında Yeni Değişiklik: 2 Yıldan Az Ceza Alanlara Cezaevi Yolu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İnfaz Yasasında Yeni Değişiklik: 2 Yıldan Az Ceza Alanlara Cezaevi Yolu

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemede artık 2 yılın altında ceza alanların 1 gün de olsa cezaevinde yatırılacağı öğrenildi. Yeni düzenlemenin detayları yazımızda.

Haberler 2 Nisan 2022 11:43 0
İnfaz Yasasında Yeni Değişiklik: 2 Yıldan Az Ceza Alanlara Cezaevi Yolu

Suç işle az ceza aldın diye cezaevine girmeden serbest kal dönemi sona eriyor. Konu ile ilgili son dakika bilgisini Türkiye Gazetesi Yazarı Ebru Karatosun'dan geldi.


Son dönemlerde hakaret, tehdit, hırsızlık gibi suçlardan az ceza aldığı için cezaevine girmeden salıverilen kişi sayısında artış olması, sosyal medya üzerinde infiale yol açtı. Sosyal medya üzerinde yapılan çok sayıda paylaşımda adalete olan güvenin azaldığı izlenimleri oluştu. Bu durum sonrası AK Parti'nin harekete geçtiği öğrenildi. Türkiye Gazetesi 'nin son dakika olarak aktardığı bilgiye göre yeni bir düzenleme yolda.


Kolluk kuvvetleri tarafından hırsızlık, tehdit, hakaret gibi suçlardan yakalanan ve gözaltına alınanlar, sevk edildikleri adliyelerden direk salı veriliyor. Bu durum ise halk arasında tepki ile karşılanıyor. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda da bu durum gözler önüne seriliyor. Sosyal medyada serbest kalan bir kişi için yapılan çok sayıda tepki paylaşımı sonrası genelde yeniden gözaltı talep ediliyor ve bu kişi tutuklanıp cezaevine gönderiliyor. Ancak bunlar sadece sosyal medya üzerinde duyulanlar olarak kalıyor. Duyulmadan biten çok sayıda olay da mevcut.


1 GÜN BİLE OLSA CEZAEVİNE GİRECEK


Bu durum ise suç işlese bile nasıl olsa serbest kalıyor algısına neden oluyor. Bu durum da halk arasında adalete olan güven duygusunu zedeliyor. Bunun üzerine harekete geçen AK Partili isimler, bu benimsemeyi ortadan kaldırmak için kademeli bir infaz sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Buna göre 2 yılın altında ceza gerektiren suçlarda en az 1 gün bile olsa zanlı cezaevine girecek.


Söz konusu düzenleme ile hakime tutuklama yetkisinin de verileceği bildirilirken 1 ile 3 yıl ceza gerektiren suçların sınıflandırılacağı, sanıkların hapiste en az kalacakları sürenin belirleneceğine yer verildi. AK Partili bir isim konu ile ilgili yaptığı açıklamada, toplumun huzurunu kaçıran kişilerin mahkemelerce ya da emniyet , savcılıkta serbest bırakılmasının adalete olan güveni zedelediğini bildirdi. İfade özgürlüğü dışında kalan suçlar için tutuklama getirmenin planlandığına yer verildi. Suç işleyenin nasıl olsa hapse girmeyeceğim diye düşündüğünü bildiren AK Partililer, bunun doğru olmadığını , hakime takdir yetkisinin verileceğini, failin en azından birkaç gün de olsa cezaevinde kalacağını söyledi.


2 YILDAN AZ HAPİS CEZASI VERİLEN SUÇLAR HANGİLERİ?


TCK'ya göre 2 yılın altında hapis cezası verilen suçlar şu şekilde sıralanıyor:


  • Tehdit, cinsel taciz,
  • konut dokunulmazlığının ihlali,
  • hakaret,
  • kişinin hatırasına hakaret,
  • güveni kötüye kullanma,
  • trafik güvenliğini tehlikeye sokma,
  • haberleşmenin ve sendikal hakların kullanmasının engellenmesi,
  • çevrenin kasten kirletilmesi,
  • gürültüye sebep olma

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç