İl İl Kiralık Ev Fiyatları Açıklandı: İşte Ortalama Kira Fiyatı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İl İl Kiralık Ev Fiyatları Açıklandı: İşte Ortalama Kira Fiyatı

CHP Milletvekili Gürsel Tekin bir son dakika açıklamasında bulundu ve 81 şehrin ortalama kira fiyatları tablosunu yayınladı.

Emlak 29 Mayıs 2022 08:58 2
İl İl Kiralık Ev Fiyatları Açıklandı: İşte Ortalama Kira Fiyatı

İl İl kira ortalamaları açıklandı.

Her geçen gün artan kira fiyatları vatandaşların belini bükerken bir son dakika açıklaması geldi ve Türkiye'de il il kiraların ne kadar olduğuna yer verildi. Şehirlerde ortalama kiranın ne kadar olduğunun belirtildiği açıklamaya baktığımızda dikkat çeken fahiş rakamlar görülüyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tarafından , internet üzerinden yayımlanan sitelerden derlenen verilere göre oluşturulan tabloya baktığımızda İstanbul'da ortalama kira 1,5 asgari ücreti aşmış durumda.

Rekor 9 bin lira ile Muğla'da olurken en düşük kiranın olduğu şehirler ise 1100 'lik kira ile Şırnak ve Hakkari oldu. 

BARINMA KRİZİ KAPIDA

Kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle bir barınma krizinin kapıda olduğu açıklandı. Kiraların 1 senede yüzde 150 civarında arttığını söyleyen Gürsel Tekin, İstanbul'da ortalama kira fiyatının 7 bin liraya kadar çıktığını, sene sonuna kadar gelecek zamlarla birlikte fiyatların 10 bin lirayı bile bulacağını söyledi. Barınma  krizinin kapıda olduğunu söyleyen Tekin, "Vatandaşların yüzde 85'i kira artışının böyle devam etmesi halinde kira bedelini ödemekte zorlanacağını veya ödeyemeyeceğini söylüyor. Büyük bir konut krizi ile karşı karşıyayız. Fiyatların bu şekilde artmaya devam etmesi halinde büyük şehirlerde yaşayan, o şehirde çalışan insanların gelirleri kiraya bile yetmeyecek. İstanbul ve İzmir'de kiralar şimdiden asgari ücreti aştı, Ankara eşikte bekliyor” ifadelerini kullandı.

LİSTEDE İLK 5 KİM?

Listeye baktığımızda ilk sırayı Muğla'nın aldığı görülüyor. Ortalama kira 9 bin lira. İkinci sırada ise Antalya var. 8 bin 500 lira ile. Üçüncü sırada Ankara yer alıyor. Ortalama kira 6 bin 900 lira civarında. Dördüncü sırada İzmir 5 bin ortalama kira ile yer alırken 5'i,nci sırada ise 4 bin lira aylık ortalama kira ile Aydın var.

Siz hangi şehirdee ne kadar kira veriyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Birçok şehirde geçinebilmek için 2 maaşın bile az olacağını söyleyerek açıklamasını sürdüren Tekin, bunun sonucu olarak binlerce kişinin evsiz kalabileceğini söyledi. Sonbahar aylarında ise krizin yeni boyutlara taşınabileceği aktarılıyor.

Evlerin artık sermaye stoklama aracına dönüştüğünü söyleyen Tekin, "Bugün sermaye sahipleri konut toplayarak paralarını enflasyona karşı güvence altına almaya çalışıyor. İkinci sebep yabancılara konut satışı karşılığı vatandaşlık” dedi ve “Artan fiyatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bu duruma acil müdahale edilmezse kış ayları gelmeden ağır bir sosyal sorun yaşanacak”  ifadelerini kullandı.

KİRALARA YENİ DÜZENLEME

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı son açıklamada iki hafta içinde meclise kiralar ile konut fiyatları için bir düzenleme geleceğini, düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını söyledi.

Açıklama geldiğinde , kira düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bende asgari ücret maaş alıyorum 3v sahibin Bende istedigi kira bedeli 5000.tl bu nasıl vicdansızlık yaaa bu ülkede asgari ücretle geçinen insanlar var bu ev sahiplerine devletin artık dur demesi gerekiyo bu bilrek yapilan bisey
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ve bu ülkede asgari ücret 4250 TL