GSS Borcu Ne Demek? İşte 2022 Primi ve Borç Sorgulama
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

GSS Borcu Ne Demek? İşte 2022 Primi ve Borç Sorgulama

Genel Sağlık Sigortaıs nedir? GSS borcu ne anlama geliyor? GSS borç sorgulama nasıl yapılır? İşte detayları.

Sağlık 16 Haz 2022 14:05 1
GSS Borcu Ne Demek? İşte 2022 Primi ve Borç Sorgulama

GSS açılımı nedir? Borcu ne demek? Nasıl sorgulanır?

Türkiye Büyük Millet MEclisi'nden bir iyi haber geldi. Gelen haberde genel sağlık sigortası borçlarının bir kısmının silineceğe yer verildi. Bu haber sonrası binlerce vatandaş , GSS'nin ne olduğunu, SS borcunun neden olduğunu araştırmaya başladı. Biz de Finans7.com olarak bu yazımızda söz konusu sistemin detaylarına yer verdik.

GSS NEDİR? İŞTE AÇILIMI

GSS 'nin açılımı Genel Sağlık Sigortasıdır. 18 yaşından küçükler bilindiği üzere sağlık siteminden ücretsiz faydalanıyor. Ancak 18 yaşını geçenlerin sigortasının olması gerekiyor. Öğrenci olmayan ve bir yerde sigortalı olarak çalışmayan kişilerin hastanelerde tedavi olabilmeleri için sigortalarının olması gerekiyor. 

Bir yerde sigortalı çalışanlar ya da öğrenci olanların (Öğrenci olanlar velisinin sigortasından faydalanır. Velisinin sigortası olmayan öğrenciler de GSS'ye dahil edilir) sağlık giderleri devlet tarafından karşılanır. 

Sigortası olmayan ve öğrenci olmayanlar sağlık kuruluşlarında, hastanelerde tedavi olabilmeleri için GSS'ye dahil edilir. GSS'ye dahil olma işlemi otomatik olarak yapılır. 18 yaşını ge.tiğinizde ve sigortanız yoksa GSS'li sayılırsınız. 

GSS AYLIK ÖDEME MİKTARI

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi aylık 102 liradan yüzde 50'ye yakın zam yapıldı ve 150 liraya yükseltildi. 2022 yılında vatandaşlar GSS için her ay 150 lira ödeme yapmaktadır. 

BORCUNUZ VAR MI YOK MU SORGULAYIN

GSS düzenlemesi meclise geldi. Bu düzenlemeye göre 5 bin liranın altında borçlar silinecek. Daha fazla borcu olanların ise borcunun yarısını ödemesi durumunda kalan yarısı silinecek. Borcunun yarısı 5 bin liradan az olanların 5 bin lirası silinecek ve kalan paranın ödenmesi yeterli olacak.

Siz de GSS borcunuz var mı yok mu sorgulayın .Sorgulama işlemi e devlet kapısı üzerinden yapılıyor. Bunun için e devlet mobil uygulamasını indirin ve arama kısmına GSS yazarak borcunuzu sorgulayın. Aşağıdaki linki kullanarak GSS prim borcunuz var mı yok mu öğrenebilirsiniz.

Daha önce yapılan açıklamada borcun 10 bin lirasının silineceği bildirilmişti. Ancak düzenleme 5 bin liraya çekildi.

BAŞVURU NE ZAMAN?

GSS borçlarının silinmesi için başvuru duyurusu önümüzdeki hafta belli olacak. Başvuru başladığında bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

AŞAĞIDAKİ YORUM KISMINDAN BU KONUDA AKLINIZA TAKILAN SORULARI YAZIN. ELİMİZDEN GELDİĞİNCE CEVAPLAYALIM.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Adam çalışmıyor devlet 18 geçtiği için adamı kendine borçlandırıyor çalışmasan da aylık 150 tl haraç veriyorsun mafya hükümetine Allah belanızı versin