Flaş Açıklama: 'Banka Hesaplarına Gelen e Haciz Anayasaya Aykırı'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Flaş Açıklama: 'Banka Hesaplarına Gelen e Haciz Anayasaya Aykırı'

Avukat Fırat Çiçek yaptığı son dakika açıklamasında banka hesaplarına gelen e haciz uygulaması hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Bankalar 3 Tem 2022 21:04 0
Flaş Açıklama: 'Banka Hesaplarına Gelen e Haciz Anayasaya Aykırı'

Yüz binlerce kişiye e haciz.

Cumhuriyet'te yayımlanan haberde son dönemlerde birçok kişi hakkında e haciz uygulamasının geldiğine yer verildi. Açıklamada Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e haciz gelen kişi sayısının oldukça arttığı bildirilirken süreç hakkında detaylı bilgi de verildi.

e Haciz'de süreç şu şekilde işliyor: Bir kişinin borcu ödenmediği zaman borçları vergi dairesine gönderiliyor ve borç ödenmediğinde elektronik haciz uygulaması ile banka hesaplarına bloke geliyor. Diyelim ki 10 bin lira borcunu var. GİB, hesabınıza bu tutarda bloke koyuyor ve 10 bin liraya kadar olan paranızı çekemiyor , kullanamıyorsunuz. Diyelim ki hesabınızda 12 bin lira para var. O zaman sadece 2 bin lirasını kullanabiliyorsunuz. 

Vergi borçları nedeniyle gelen e haciz uygulaması , borcun ödenmemesi durumunda ev ve arabalara da geliyor. 

Konu ile ilgili Cumhuriyet'e konuşan Avukat Fırat Çiçek, hesaplara e haciz uygulamasının anayasaya aykırı olduğunu, anayasada yer alan soysal devlet ilkesi gereği e haciz konulamayacağını söyledi. 

Avukat Çiçek açıklamasında, "Emekli maaş hesabı, mahkeme kararıyla hükmedilmiş nafakalar ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen burs-kredi ve nakdî yardımlar hariç; yurttaşların bankada bulunan hesabına vergi borçları dahil kamu alacakları sebebiyle bloke konulmasını engellemeye yönelik bir istisna bulunmuyor. Öte yandan, vergi borcu veya kamu alacakları için asgari ücrete haciz konulmayacağına ilişkin de herhangi bir istisna mevcut değil. Aksine kamu alacakları, hacizde öncelikli alacaklardan." ifadelerini kullandı. 

Bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, asgari ücretlinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çektiğini söyledi ve e haciz gelen evlerde ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. 

EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRET DEVRE DIŞI BIRAKILSIN

Konu ile ilgili konuşan Çiçek, bir düzenleme yapılması gerektiğini ve asgari ücret ile emekli maaşlarına herhangi bir haciz uygulaması yapılmaması gerektiğini söyledi. 

İTİRAZ ETSEM NE OLUR?

Devlete olan borçlara gelen e haciz ile ilgili açıklama yapan Çiçek, borcun devlete olduğu için başvuru yapılabileceği yer sayısının az olduğunu söyledi. Bunun için başvurular Maliye Bakanlığı'na yapılıyor. Başvuru yaparak e hacizin kaldırılması istenebilir. Ancak bu da biraz zor duruyor. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç