Faizler düştü ama bankalar kredi vermekten kaçıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Faizler düştü ama bankalar kredi vermekten kaçıyor

Bankaların kredi kısıtlamaları hala devam ediyor. Faizlerin düşmesi ile birlikte daha zor kredi veren bankalara bir çağrı daha geldi.

Kredi 24 Ocak 2023 08:39 1
Faizler düştü ama bankalar kredi vermekten kaçıyor

Faiz düştü, kredi faizleri de düştü ama kredi zorlaştı.

Merkez Bankası Kasım ayında politika faizini yüzde 9 seviyesine kadar çekti. Politika faizinin aşağı gelmesi ile birlikte kredi faizlerinde de bir miktar gerileme oldu. Faizler biraz düşük olsa da henüz beklenen seviyelere gelmezken birçok banka , kredi vermede ciddi sorunlar çıkarmaya devam ediyor.

Yüksek enflasyon ortamında kredi vermekten çekinen bankalara çağrılar gelmeye devam ediyor. Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler yaptığı son dakika açıklamasında krediye ulaşımda sıkıntı çektiklerini söyledi. Bankaların kredi verirken imtina etmesinin iş dünyasını zorladığını söyleyen Güler, finansman açığının kapatılması için hem kamu hem de özel bankalara görev düştüğünü söyledi ve “Ülkemizdeki yüksek enflasyon işletmelerin sermaye ve kredi ihtiyacını artırıyor. Böyle bir ortamda tüccarın finansmana kolaylıkla ve uygun koşullarda ulaşması sürdürülebilir bir ekonomi için çok büyük önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ EVİM KAMPANYASINDA YÜZDE 5 SORUNU.

0,69 faizli verilen konut kredisinde yüzde 5 sorununun yaşandığını söyleyerek sözlerini sürdüren Güler, müteahhitlere evlerin eksper değerinin yüzde 5'lik kısmını bankaya yatırma, bankayla sözleşme yapma gibi şartların getirildiğini söyleyerek, “Yüzde 5 olan katkı payının konut değeri yerine, çekilen kredi tutarı kadarına indirilmesi gerekiyor. Yeni Evim Konut kampanyasında küçük ölçekli inşaat firmaları da sisteme dâhil edilecek şekilde revize edilmeli” ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 15 Ay Önce
kredi limiti artsı ki ev alabilelim aksi taktirde bir anlam ifade etmiyor