Evim Mağdurlarına Katılım Bedelleri Ödenmeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Evim Mağdurlarına Katılım Bedelleri Ödenmeyecek

Evim mağdurlarını ilgilendiren kanun teklifinin detayları belli oldu. Söz konusu teklife göre katılım bedelleri ayrılmak isteyenlere ödenmeyecek. Devam etmek isteyenlerde ise yüzde 40 şartı aranacak.

Emlak 31 Mart 2022 11:31 0
Evim Mağdurlarına Katılım Bedelleri Ödenmeyecek

Evim şirketlerinden mağdur olan vatandaşların sorunlarının bir yasa teklifi ile çözüleceğinin açıklanmasının ardından on binlerce kişi bekleyişe geçti. Gözler TBMM'ye dönmüştü. Ancak söz konusu yasa teklifinden vatandaşlara bir şok geldi.


Tasarruf finansmanı adı altında vatandaşları faizsiz şekilde ev ve araba sahibi yapacağını açıklayan bazı şirketler, on binlerce kişiyi mağdur etti. Sisteme girildiğinde bir katılım ücreti ödeyen vatandaşlar, daha sonra aylık yaptıkları ödemeler sonrası sisteme dahil oluyor ve ev ile arabasını faizsiz şekilde alabiliyor. Ancak bu sistem binlerce kişiyi mağdur etti. Binlerce kişinin mağdur olduğu sistem ile ilgili TBMM'de bir çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışmada bir yasa hazırlandı ve 49 bin kişinin 764 milyon lirasına düzenleme geldi. Söz konusu sistemden çıkacakların katılım ücretlerinin ödenmeyeceği, bunun yanı sıra devralan şirketle yapılacak sözleşmede ödemenin yüzde 40'ını tamamlamış olma şartı aranacak. Bu durum da binlerce kişiyi mağdur edecek. Bu sisteme şirketler olumlu şekilde baktı.


Faizsiz sistemin yarattığı mağduriyetleri bitirmek için hazırlanan 15 maddelik kanun teklifi sonunda bitti. Önümüzdeki hafta meclisten geçmesi beklenen kanun maddeleri, torba yasa içerisine yer alıyor. Söz konusu teklifte mağdur kişilerin firmalar arasında borçsuz şekilde dağıtılarak sistemde kalması ön görülüyor. Bu kişiler tasarruf finansmanı şirketlerinin banka ve faktöring şirketlerinin tabi olduğu İtibar Yasası'na dahil edilecek ve korunmaya alınacak. Bu durum sektör yetkililerini memnun etti. Bu durum sektör üzerindeki negatif durumu çözecek. Bununla birlikte sektör, yeniden büyüme eğilimine girecek.


Konu ile ilgili açıklama yapan evim şirketi yöneticileri, müşterilerin evim şirketleri arasında dağıtılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Teklifin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile yapılan görüşmelerde mutabık kalınan şekilde çıktığı ve şirketler açısından olumlu olduğuna yer verildi. Bu kanun ile birlikte diğer evim şirketlerinin mağdur ettiği kişiler, sisteme devam edebilecek. Dağıtımların ise TMSF'deki şirket kayıtları, büyüklüklerine göre uygun bir şekilde dağıtılacağına yer verildi. Taksit ve peşinatlar direkt hemen alınabilecek. Sektör temsilcileri, mağdur olan hemen hemen herkesin sisteme devam edebileceğini söyledi.


AYRILMAK İSTERLERSE...


Ayrılmak isteyenlerin ayrılabileceği bildirilirken ayrılmaları durumunda enflasyon nedeniyle zarar görecekleri, katılım bedellerinin ise ödenmeyeceği bildirildi.


En az yüzde 40 ödeme yapılmış olması maddesi ve katılım ücretinin iade edilmeyecek olması , evim mağdurları tarafından tepki ile karşılandı. Tepkiler meclis önünde dile getirildi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç