Ev Sahipleri Harekete Geçti: Kira Artış Oranında Kriz Kapıda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ev Sahipleri Harekete Geçti: Kira Artış Oranında Kriz Kapıda

Kiralara getirilen yüzde 25'lik zam sınırı hakkında dikkat çeken bir son dakika açıklaması geldi. Açıklamada krizlerin artacağına yer verildi.

Emlak 8 Haz 2022 15:52 0
Ev Sahipleri Harekete Geçti: Kira Artış Oranında Kriz Kapıda

Kiralara yüzde 25 zamla birlikte büyük sorunalr geliyor.

Bugün bir açıklama geldi ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seneye Temmuz ayına kadar kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirildiğini, bunun üzeirnde zam yapılmayacağını söyledi. Bu açıklama sonrası dikkat çeken bir çıkış geldi.

EV SAHİPLERİ TEPKİLİ: YÜKSEK ENFLASYON

Ev sahipleri , sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçirdiklerini söylerek yüzde 25 zam oranını az bulduklarını söyledi. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamasına tepki gösterdi ve bunun bazı sorunları da beraberinde getireceğini söyledi. "Kira artışına yüzde 25 sınırı uygulanamaz. Fahiş artışlar zaten ciddi sorunlara yol açtı. Bu uygulama ile davalar artar, ev sahipleri kiracıları çıkartmak için farklı yöntemlere başvurur ve yeni krizlere yol açar" diyen Kurt, davaların artacağını, tartışmaların artacağını söyledi. 

Fahiş fiyat artışlarının zaten büyük sorun olduğunu söyleyen Kurt, bu uygulama sonucunda davaların daha da artacağını, ev sahiplerinin kiracıyı evden çıkarmak için başka yollar seçeceğini ve yeni krizlerin çıkacağını söyledi. 

Kiraların düşürülmesi için 11 çözüm önerisi olduğunu söyleyen Kurt, bunları şu şekilde paylaştı:

  • İlk kez konut edinecek olan vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılık yapan vergi, kredi, vade vb. kolaylıklar
  • İkamet amaçlı olmayan (ikincil, üçüncül konut vs.) tüm konut edinme işlemlerine negatif ayrımcılık yapan, vergi, kredi ve vade düzenlemesi
  • Kira artışlarının yasal çerçeve sınırlarındakalmasına yönelik tedbirlerin ciddiyetle uygulanması (emlak değerinin belli bir oranında tutulması gibi)
  • Kira gelirlerinden alınan vergilerin yükseltilmesi (aile nüfusu üzerinde olan konutlara uygulamak gibi)
  • Kiracı sayısının ve dolayısı ile kiralama amaçlı talep artışının önüne geçilmesi için, düzensiz göç ve sığınmacı sorununun ivedilikle ve radikal bir biçimde çözülmesi
  • Üniversite öğrencilerine, kamuya ait tesislerde barınma kolaylığı sağlanması
  • Öğrenci kaynaklı talebi azaltmak için, öğrencilere barınma imkanı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşvik verilmesi
  • Büyük kentlerden tersine göçü arttıracak, sanayileşme ve tarım politikalarına acil dönüş yapılması
  • Konutta arzı, kentsel dönüşüm ve yenileme yöntemi ile arttırmak için konut sahiplerine kamusal destek sağlanması
  • İnşaat sektörüne, kentsel dönüşüm projelerinde girdi maliyetleri üzerinden destek verilerek, daha düşük maliyet ile daha çok konut yenileme becerisinin yaratılması
  • Kamunun sosyal konut üretme kapasitesinin arttırılması
Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç