Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Borcu Büyüyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Borcu Büyüyor

Enerji şirketlerinden son dakika haberi geldi. Gelen bilgilere göre borç krizinin büyüdüğüne yer verildi.

Emtia 11 Tem 2022 16:10 0
Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Borcu Büyüyor

Enerji sektöründe borç krizi büyüyor.

Daha ucuz olacak ve hizmet çok daha iyi olacak vaadi ile özelleştirilmeleri yapılan enerji dağıtım şirketlerinde borç krizi büyüyor. Son bilgilere göre TEİAŞ özel dağıtım şirketlerine ödemesi gereken 1 milyar liraya yakın ödemeyi yapamıyor. Toplamda 17 dağıtım şirketinin de kamuya vermersi gereken 6 milyar liraya yakın borcu birikti. Elektrik üretim maliyetlerinin düşmemesi durumunda sene sonuna kadar borçların toplamda 50 milyar seviyesine kadar çıkabileceğine yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve dikkat çeken ifadeler kullandı.  Sözcü'den Başak Kaya'ya konuşan Akın, yanlış özelleştirme politikalarının izlendiği ve bu nedenle son 10 senede enerji sektörünün çıkmaza girdiğini söyledi.  Akın açıklamasında, Borç yükü artan özel dağıtım şirketleri TEİAŞ'a, iletim bedeli ödemelerini durdurdu. TEİAŞ da kapasite desteği kapsamındaki ödemeleri finansal sıkışıklık gerekçesiyle özel üretim şirketlerine vermiyor. Milyarlarca lirayı bulan borç sektörde açmaz yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Şirketlerinin tamamının özelleştirildiğini, üretimin ise yüzde 85'lik kısmına yakınının özelleştiğini söyleyen Akın, TEİAŞ'!ın yapamadığı ödeme miktarının 1 milyar liraya kadar geldiğini söyeldi ve “Özel dağıtım şirketlerinin de kamuya yapması gereken ödemeleri askıda kaldı. Türkiye genelinde 21 dağıtım şirketinden 17'si TEİAŞ'a borçlu. Sadece 4'ü iletim bedeli ödedi. Tedarik şirketleri de elektrik üretim maliyetleri ile ulusal tarife kaynaklı fark nedeniyle Mayıs 2022'ye kadar 23 milyar lira tutarında borçlandı. Ne faturalar düşüyor, ne de sektör ülkede arz güvenliğini sağlayacak bir yapıya kavuşuyor.” dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç