Dolara Müdahale, Neden Piyasalar Kapandıktan Sonra Geliyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolara Müdahale, Neden Piyasalar Kapandıktan Sonra Geliyor?

Dolar kuruna müdahalenin neden piyasalar kapandıktan sonra geldiği konusunda Bakan Nureddin Nebati'den son dakika açıklaması geldi.

Döviz 25 Haz 2022 12:35 1
Dolara Müdahale, Neden Piyasalar Kapandıktan Sonra Geliyor?

Dolara müdahale neden akşam piyasalar kapandıktan sonra geliyor?

Dolar kuruna önceki gün bir müdahale daha oldu. Akşam saatlerinde yaşanan hareketlilikte dolar kuru 1 liraya yakın değer kaybetmiş, daha sonra yeniden yükselişe geçmişti. BDDK'nın açıkladığı yeni düzenlemede , hesaplarında 15 milyon liradan fazla dövizi olan şirketlere TL üzerinden kredi verilmeyeceği bildirildi. Bu düzenleme KKM ve GES'te olduğu gibi akşam, Türkiye'de piyasalar kapandıktan sonra geldi. 

DOLAR DÜŞTÜ

Gün içinde 17 lira 36 kuruş seviyelerinde seyreden dolar kuru, BDDK'dan gelen bu hamleden sonra düşmeye başladı. 16.48 TL'ye kadar gerileyen dolar kuru, daha sonra yeniden yükselişe geçti ve haftayı 16.92 TL seviyesinden kapattı. 

KKM

Kur Korumalı Mevduat hesapları için açıklama akşam saatlerinde gelmiş ve dolar kuru kısa sürede 18 lira seviyelerinden 12 liralara kadar gerilemişti.

GES

Gelire Endeksli Senet açıklaması da geçen haftalarda akşam saatlerinde , Türkiye'de piyasalar işleme kapandıktan sonra geldi. Ancak GES'in dolara etkisi beklentilerin altında kaldı ve dolar kuru , açıklamanın ilk saatlerinden kısa süre sonra eski seviyelerine gelmişti.

NEDEN PİYASA KAPANDIKTAN SONRA MÜDAHALE GELİYOR?

Dolara müdahalenin neden piyasalar kapandıktan sonra geldiği konusunda Bakan Nebati TBMM'de yaptığı açıklamada, “Fiyat ve finansal istikrarın sağlanması sürecinde iletişim önemlidir ve kullanılacak araçlardan biridir. 9 Haziran’da, bilerek -özellikle benimde ısrarımla- arkadaşlar bu şekilde açıklama yapıp tepkileri ölçüyoruz, bazen ihtiyacımız oluyor; bunları yapıyoruz yoksa bir manipülasyon – zaten öyle bir şey olamaz da – spekülasyon…” dedi. Tam bu anda HDP’li Garo Paylan “Hangi açıklamaları sayın bakanım?” sorusunu sordu. Bu soruya Bakan Nebati şu şekilde cevap verdi:

“9 Haziran’da bizim işte ‘Gece açıklamalar yapacağız’ şeklindeki şeylerimiz. Bu bir manipülasyon ya da spekülasyon amacıyla yapılmış bir şey değil. Beklentileri büyütmedik, gördük yani GES’le ilgili de. İletişim önemli, iletişim aracını kullanıyoruz şu anda görüldüğü üzere yani birbirimizin gözlerine bakarak da konuşuyoruz, pazardakilerle de konuşuyoruz, sizinle konuşuyoruz, hocamla da konuşuyoruz; sorun yok.”

DOLAR VE ALTIN KAÇ TL?

Piyasalardan alınan son bilgilere göre dolar kuru 16 lira 92 kuruş, Gram altın 992 TL seviyesinde.

Veriler Bloomberg'den alındı.

FİNANS7.COM  | ANKARA

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bu karardan haberdar olanlar önce bozdurup sonra kimse piyasa kapanınca bozduramadığı için, ufak tefek gelirini yükseltenleri görmekteyiz. Zamanında bir liderin eşi borsadan çok paralar kazandı. Bunların hepsi haksız kazançlar.