Dolar Kuru Fırladı Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü (Fitch Ne Demek, Kredi Notları Nedir?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dolar Kuru Fırladı Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü (Fitch Ne Demek, Kredi Notları Nedir?)

Son dakika haberi: Dolar kurunda yaşanan hızlı yükseliş ve ekonomide yaşanan belirsizlikler sonrası Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü.

Ekonomi 9 Tem 2022 00:46 0
Dolar Kuru Fırladı Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü (Fitch Ne Demek, Kredi Notları Nedir?)

Son dakika : Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından gece yarısı açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Türkiye’nin kredi notunda güncelleme yapıldığına ve aşağı yönlü bir değişim yapıldığına yer verildi. Açıklamaya baktığımızda Türkiye'nin B+ olan kredi notunun B’ye indirildiğine yer verildi.  Kredi görünümünün ise “negatif” olarak teyit edildiğine yer verildi.

Konu ile ilgili yapılan açıklamaya baktığımızda TL'de son dönemlerde yaşanan ciddi düşüş, geriye dönük endeksleme risklerinin arttığı ve döviz geçişkenliğinin hız ve büyüklük olarak arttığına yer verildi. Açıklamada, “Artan geriye dönük endeksleme riskleri ve döviz kuru geçişkenliğinin hem hız hem de büyüklük olarak artması nedeniyle liranın ek değer kaybetmesi nedeniyle yörüngesi oldukça belirsizliğini koruyor.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kuruluş, 2022 yıl sonu enflasyonunun yüzde 71.4 seviyelerine çıkacağı tahmininde bulundu. 

ŞUBAT AYINDA DA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

12 Şubat 2022 günü alınan karar ile birliktE Türkiye'nin kredi notu düşürülmüştü. Şubat ayından önce BB- olan Türkiye'nin kredi notu, aşağıya çekilmiş ve B+ 'ya alınmış, görünüm ise negatif olarak teyit edilmişti. Bu tarihte yayımlanan notuna baktığımızda Fitch, daha sık ve yoğun politika odaklı finansal stres dönemlerinin yükske enflasyonu ve düşük dış likiditeyi , zayıf politika güvenilirliği açısından kırılganlıkları arttırdığına yer verilmişti.

Kredi notları , özellikle yurt dışından yatırımcı konusunda önemli etkiye sahiptir. Bir ülkeye yatırım yapacak kişiler , öncelikle kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke ekonomisi hakkında verdiği kararlara bakıyor. 

DOLAR REKOR ARTTI

Dolar kurunda geçen haftaya göre 1 liranın üzerinde artış görüldü. BDDK'nın hamlesi sonrasında 16.08 TL'ye kadar çıkan dolar kuru , 1 haftada 1 lira 15 kuruş yükseldi ve şu sıralar 17 lira 25 kuruş seviyesinde seyrediyor. 

Euro kurunda ise ciddi bir oynaklık görülmedi. 1 Euro 17 lira 59 kuruş seviyesinde seyrediyor. Parite ise 1.0188 seviyesinde işlem görüyor. 

Gram altın fiyatına baktığımızda ise 967 TL seviyelerinde olduğu görülüyor. Ons altın fiyatında ise 1742 dolar seviyeleri görülüyor. 

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç