Devlete İş Yapan Müteahhitler: İhaleyi Aldıktan Sonra Maliyetler 4 Kat Arttı Batıyoruz
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Devlete İş Yapan Müteahhitler: İhaleyi Aldıktan Sonra Maliyetler 4 Kat Arttı Batıyoruz

Devlete iş yapan müteahhitler, ihaleleri aldıktan sonra fiyatlara gelen yüksek zamlardan dolayı oldukça mağdur durumda. Yapılan açıklamada piyasadaki durum ve talepler dile getirildi.

Emlak 3 Nisan 2022 11:08 0
Devlete İş Yapan Müteahhitler: İhaleyi Aldıktan Sonra Maliyetler 4 Kat Arttı Batıyoruz

Devlete iş yapan müteahhitler de zor dönemler yaşıyor: 40 bin müteahhit batıyoruz diye feryat ediyor.


Sözcü Gazetesi 'nden Erdoğan Süzer, bugün kaleme aldığı yazısında önemli bir konuyu gündeme getirdi. Son gelen zamlarla birlikte vatandaşların, şirketlerin büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Süzer, inşaat sektörünün de ciddi oranda etkilendiğini söyledi. Erdoğan Süzer'e konuşan Kamu Müteahhitleri Platformu Sözcüsü Ali Adıgüzel, yaşanan sıkıntıları dile getirdi ve her gün bir meslektaşın iflas ettiğini söyledi.


İnşaat maliyetlerinde yüzde 500'lere kadar olağanüstü zamlar geldiğini aktaran Adıgüzel, bunun fiyatlara 3 ile 5 arasında bir fiyat farkı verildiğini, çözüm gelmemesi durumunda ise binlerce müteahhidin batma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi.


Müteahhitlerin yanı sıra sektör ile ilişkili olan 250 sektörün de , kredi veren bankaların, evlerin satışını yapan emlak ofislerinin ve diğer yan sektörler de dahil olmak üzere toplamda 2.5 milyon kişiyi zora sokacağını söyleyen Adıgüzel, bir düzenleme olmaması durumunda durumun daha da kötüye gideceğini söyledi. 30 yıldan fazladır bu sektörde çalıştığını söyleyen Adıgüzel, hayatında böyle bir zam furyası görmediğini söyledi ve "Her gün çok sayıda arkadaşımızın konkordato ilan ettiğini, teminatını yaktığını, battığını duyuyoruz, moralimiz bozuluyor, mücadele gücümüz azalıyor" diyerek son durum hakkında bilgilendirmede bulundu.


Devlete konut, yol, köprü ve bina gibi çeşitli yapılar yapan müteahhitlerin de tamamının zora düştüğünü söyleyen Adıgüzel, maliyetlerin 4-5 kat arttığını , kimsenin bu maliyetleri karşılayamadığını söyledi.


Bir işi ihale ile aldıklarını, ancak ihaleden sonra girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığını söyleyen Adıgüzel, "Zamlar daha nerelere gider bilmiyoruz. Her gün zam geliyor, zararımız her gün katlanıyor. Devlet, 'Madem ihaleyi aldınız, ne yapın edin, varınızı, yoğunuzu satın, gerekirse bitin, yok olun ama işi bitirin' diyemez. Bugün evimizi geçindirebiliyoruz. Ancak feryadımız duyulmazsa evimizi bile geçindiremez hale düşeriz. Bu zamları biz yapmadık. Bizler bu tablonun sorumlusu değil mağdurlarıyız" diyerek bu konuda tepkisini dile getirdi.


Müteahhitlerin üstlendiği işlerin toplam büyüklüğünün 180 milyar lira civarında olduğunu, gerçek fiyat farkının karşılanması için devletin en az 200 milyar lira fark ödemesi gerektiğini söyleyen Adıgüzel, bugüne kadar 9.5 milyar liralık bir ödeme yapıldığını söyledi ve ilgili bakanların bütçede para yok diyerek ödeme yapmak istemediklerini söyledi ve "Devlet bu işin altından kalkamıyorsa biz nasıl kalkalım. Varını yoğunu kaybeden insanlar artık canından vaz geçecek hale geldi. Herkes bir umut ışığı bekliyor" ifadelerini kullandı.


Ya ödemelerin yapılmasını, ya karşılığında devlet tahvili verilmesini isteyen Adıgüzel, böyle yapılmaması durumunda iş bittikten sonra şirketlerin kamu ile çalışmaya yanaşmayacaklarını söyledi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç