Bankaların Mevduat Faiz Oranları Uçtu: 200 Bin TL'nin KKM Getirisi Rekor Kırdı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankaların Mevduat Faiz Oranları Uçtu: 200 Bin TL'nin KKM Getirisi Rekor Kırdı

3 Aylık KKM hesabı belli oldu. 200 bin liraya KKM hesabı açan bir kişinin 3 aylık geliri belli oldu.

Kredi 8 Tem 2022 14:16 0
Bankaların Mevduat Faiz Oranları Uçtu: 200 Bin TL'nin KKM Getirisi Rekor Kırdı

Faiz uçtu: Parasını bankaya yatırana rekor getiri.

Bankaların mevduat faizi oranlarında ciddi yükseliş görüldü. Yaşanan yükselişin ardından parasını bankaya yatıranlar için geri alınacak miktarın detayları belli oldu. Hesaplamada ortaya çıkan rakama baktığımızda zenginin daha zengin olduğu, dar gelirlinin ise alım gücünün daha da düştüğü görüldü. 

KKM ARALIKTA GELDİ

Kur Korumalı MEvduat Hesabı Aralık ayında gündeme geldi. Dolar 18 liraya gelince gündeme gelen KKM ile ciddi düşüş görüldü ve dolar kuru 11 liraya kadar geriledi. Daha sonra ise kademeli şekilde yükseliş görüldü. Önce 13-14 liralara gelen dolar kuru, daha sonra savaş, Fed'in art arda faiz artırımları ve Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması ile birlikte dolar kuru 17 liranın üzerine çıktı.

BDDK DURDURAMADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 2 hafta önce bir karar alındı. Alınan kredi kararında bankada 15 milyon liranın üzerinde dövizi olan şirketlere kredi verilmeyeceği konusu devreye alındı. Bunun ardından dolar 16 lira 08 kuruşlara kadar geriledi. Ancak daha sonra kademeli şekilde yükseliş yeniden başladı. 

Piyasalardan alınan son verilere göre dolar kuru 17 lira 32 TL'ye çıktı ve BDDK kararı öncesi seviyesini yeniden gördü.

KKM GELİRİNİ HESAPLADIK

KKM'ye bundan 3 ay önce giren bir kişi, bu süreçte ciddi bir gelir elde etti. Nisan ayının başında dolar 14.60 TL iken KKM'ye 200 bin lira ile giren bir kişi, o zaman 13 bin 698 dolar alabiliyordu. Şimdi ve miktar 237 bin 260 liraya denk geliyor. 

92 günlük faiz geliri ise şu şekilde:

Ortalama 10 bin 535 lira olarak faiz geliri hesaplandığında döviz geliri iel birlikte 200 bin lirası olan 3 ayda 47 bin 795 lira kazandı. Bu kişi ayda 15 bin 931 lira kazanmış oldu. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç