Bakan Kurum TOKİ Sosyal Konutları İle İlgili Bilinmeyenleri Anlattı: Konutlar Kiraya Verilebilecek Mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bakan Kurum TOKİ Sosyal Konutları İle İlgili Bilinmeyenleri Anlattı: Konutlar Kiraya Verilebilecek Mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tv100 Özel yayınında TOKİ sosyal konut projesine ilişkin bilinmeyenleri anlattı.

TOKİ Başvuru 28 Eylül 2022 22:11 0
Bakan Kurum TOKİ Sosyal Konutları İle İlgili Bilinmeyenleri Anlattı: Konutlar Kiraya Verilebilecek Mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tv100 Özel yayınında TOKİ sosyal konut projesine ilişkin bilinmeyenleri anlattı. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim İlk İş Yerim projesinde merak edilenleri, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

"Karı koca birlikte başvuru yaparsa ne olacak?" sorusuna Bakan Kurum, "Her ev hanesinden bir başvuru alınacağını söyledi. Hanenin geliri İstanbul'da 18 bin lirayı Anadolu'da 16 bin lirayı geçmemesi gerekiyor. Biz bunları çok ince eleyi sık dokuyacağız, hakkaniyetli ve adaletli davranacağız." dedi. Bakan Kurum, "Projelerimizi 2 yıl içerisinde bitireceğiz." müjdesini verdi.

İLK DEFA AÇIKLADI

Projeyle ilgili bu bilgiyi ilk defa tv100'de açıkladını belirten Bakan Kurum, "Evi olmayan Kore ve Kıbrıs gazileri de projelere başvurabilecekler. Diğer şehit aileleri evi olsa da başvurabilecekler." dedi.

BİTMEYEN PROJELER...

2020'den önceki projelerin tamamlanmadığı, imzaların dahi atılmadığı konusunda gelen soruya cevap veren Bakan Kurum aynı sorunun Samsun'da da yaşandığını, bazen belediyelerin, Mimarlar Odası'nın başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı çıkınca gecikmeler yaşandığını 100 bin evden 95 binin tamamlandığını söyledi. Bakan Kurum, "Er yada geç konutlar teslim edildi, edilecek." Bakan Kurum Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, 'ben yaptım oldu' denilemeyeceğini söyledi.

FİKİRTEPE'DE NEER OLUYOR?

Bakan Kurum, "Fikirtepe'de kentsel dönüşümle birlikte, 2013-14'te başladı. Vatandaşımız kat karşılığı verdi. Yüzde 50'lerle 60'larla sözleşmeler yapılıyor. Yüklenici firmalar nedeniyle sekteye uğruyor. İflas edenler var. Bitirilememiş inşaatlar var. Cumhurbaşkanımıza, bize müracatlar oldu. Gittik 10 bin konutun ihalesini yaptık. Orada hiçbir vatandaşı mağdur etmedik. Kalanları da etap etap 2023'te teslim etmeye başlayacağız. Önceliğimiz yarım kalan inşaatlar. Adam evini vermiş yıllardır mağdur olmuş. İstanbul'da dönüşümü devam eden 140 bin konut var. Bunlardan 10 bini de Fikirtepe. Sözümü baki..." dedi.

"DÖNÜŞMESİ GEREKEN 6.5 MİLYON KONUT VAR"

Bakan Kurum, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili konuştu. Türkiye genelinde dönüşmesi gereken 6.5 milyon konut olduğunu belirten Bakan Kurum bunların 1.5 milyonunun İstanbul'da olduğunu söyledi. Depreme karşı yapı denetim sistemini getirdiklerini, AFAD'ın kurulduğunu, yerinde dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Kurum, "Depremle ilgili devletle ilgili elimizdeb geleni yapıyoruz. Belediyelere de iş düşüyor. Belediyeler de dönüşüme destek vermesi gerekiyor. Burası siyaset üstü anlayışla çalışılması gereken bir iş. Yerinde dönüşüm görmek istiyorsa Kılıçdaroğlu Kartal Orhantepe'ye Kadıköy'de Fikirtepe'ye bakabilir." dedi.

İMAR AFFI

Bakan Kurum 10 milyonun üzerinde imar affından yararlanıldığını belirtti, yeni bir imar affının gündemlerinde olmadığını söyledi.

Bakan Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar:

4 Eylül’de başvurularımız başladı. İlan edildiği günden itibaren 81 ilimizde, ilçelerimizde büyük bir heyecanla karşılandı. Proje kapsamıyla toplumun tüm kesimlerine hitap ediyor.

"BAŞVURU SAYISI 5 MİLYONA YAKLAŞTI"

81 ilden gelen talepler, sorular, vatandaşlarımızın merakla beklediği bu proje konusunda güzel izlenimler alıyoruz. Başvuru sayıları 5 milyona yaklaştı.

Bu projenin %20’sini gençlere, %20’sini emekli vatandaşlarımıza ayırdık, %5’ini şehit, gazi ailelerimize %5’ini de engelli vatandaşlarımız için ayırdık. Milletimiz Cumhurbaşkanımıza güvenini başvuru sayısıyla net bir şekilde gösterdi.

Bu süreci hakkaniyetli yönetmek zorundayız. Başvuru şartlarımız belli her ev hanesinden 1 başvuru alabiliriz ve başvuru yapacak kişilerin gelirleri İstanbul’da 18 bin liranın Anadolu’da 16 bin liranın altında olması gerekiyor.

Biz bu projeyi açıkladığımız zaman maalesef muhalefet ne projeyi sahiplendi ne de projeye ‘Hayır’ dedi işte ‘Yapamazlar’, ‘Edemezler, parayı bulamazlar’ gibi birçok algı ve iftira üzerinden siyaset yapmaya devam ettiler.

Geçmişe dönüp baktığınızda bu 20 yıllık süreçte kazandığımız 15 seçimde AK Parti olarak milletimize ne söz verdiysek büyük bir çoğunluğunu tutmuşuz. Bu belki dünyada örneği görülmeyecek bir siyaset anlayışı.

SOSYAL KONUTTA İLK TEMEL NE ZAMAN ATIALCAK?

26 Ekim'de 5 bin konutun temelini atacağız. 10 şehirde ortak temel atacağız. Daha başvurusu bitmeden hızlıca inşaatları yürüteceğiz.

5 milyona yakın başvurunun bir milyon 714 bini gençlerimiz. Bu, gençlerin projeye olan güvenini gösteriyor. 

KONUTLAR KİRAYA VERİLEBİLCEK Mİ?

Projemiz alternatifli 2280 lirayı ödeyemiyorsan arsaya başvurup 1100-1200 lira taksitle 10 yıl faizsiz. Vatandaşın kiraya verme hakkı var. 

25 Ekim'de 17 ilde ilk temelleri atıyoruz. Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'ta 5 bin konutun temelini atıyoruz.

Bütün illerimize yazı yazdık ‘İlde, ilçende ihtiyaç neyse bize bu ihtiyacı bildir’ dedik. Valiliklere yazdık onlarda ilgililerle görüşmek suretiyle bize talepleri ilettiler. Bizde nüfus dağılımına göre adaletli şekilde sayıları belirledik ilçelere dağıttık.

Biz milletimizle hep kol kola yol yürüdük ve yürümeye devam edeceğiz. Siz 6’lı masa etrafında köşe kapmaca oynarken biz milletin derdiyle meşgulüz. 6’lı masa etrafında ikbal peşinde, gelecek kaygısıyla koşarken, biz vatandaşa proje üretiyoruz.

Gerçekten ev sahibi olamayan, umudu olan beklentisi olan vatandaşlarımızın ev sahibi olması. Gelir şartı koyduk ki bu vatandaşlarımız alsın. Alt gelir grubunu desteklemek zorundayız sosyal devlet budur. Dolayısıyla bizde bunu yapıyoruz.

ORTA GELİRLİ VATANDAŞLARA KONUT PROJESİ

Ben burada arzı artırıyorum talep karşısında, orta gelire de proje açıklayacağız dolayısıyla 600 bin içerisinde de orta gelirin alabileceği şartları sağlamaya çalışacağız. Biz bu projeyi açıkladık kiralar, konut fiyatları düştü, düşmeye de devam edecek.

Biz şehit, gazi ailelerimize %5 kontenjan ayırdık. Burada gelen talep üzerine Aile Bakanlığımızla görüştük. Evi olmayan Kore ve Kıbrıs gazilerimiz de bu projeye başvurabilecekler.

250 sektörde ilk etapta 100 bin ikinci etapta ilave 200 bin yeni istihdam demek, 2 trilyon Lira ekonomik büyüklük demek ve bu manada bizim 250 bin konutumuzda mühendislerimiz, mimarlarımız çalışacak yeni mühendislerimiz çalışacak.

Bizim Samsun’da devam eden birçok projemiz var o projelerde biz vatandaşımıza oradan kontenjan ayırıyoruz dolayısıyla 95 bininin ihalesini yaptık. Bazen problemler oluyor sonuçta hukuk devleti burası kalan 4-5 bin konutumuzu da kısa zamanda bitireceğiz.

37 ilde müşterek ve müstakil parseller olmak üzere başvuruları alacağız. Vatandaşımız bu arsalarda imar planına uygun bir şekilde konut yapabilecekler ve bu bedelleri 10 yıl faizsiz olarak ödeyebilecekler.

Biz kararlıyız, evi olmayan tek bir dar gelirli vatandaşımız kalmayana dek bu çalışmayı yapacağız. Cumhurbaşkanımız planlı kentleşme ve sosyal devlet anlayışını 81 ile yayacağımızı ve birbirinden eksiği olmayacağını ifade ettiler.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç