TÜSİAD: Banka Kredilerine Erişim Kolaylaşmalı ve Masraflar Azaltılmalı

TÜSİAD'dan enerji tasarrufu ve kredilere erişim açıklaması.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan'dan finansmana erişim ve enerji maliyetleri hakkında dikkat çeken açıklamalar geldi. Bloomberg Haber Televizyonuna konuk olan ve sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Turan, devame den savaş nedeniyle gıda ile enerji arzında ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.

Sanayiciler olarak arza bakmadan önün görülerek planlama yapılması gerektiğini söyleyen Turan “Sanayiciler olarak arzda problem olmayacak şekilde önümüzü görerek planlama yapmak istiyoruz. Ancak şu an birkaç ay sonrasını planlama şansı olmuyor, enerji girdi oranı yüksek olan sektörler çok ciddi olumsuz olarak etkileniyor" dedi.

Gelecek yıl son 5 senenin yüzde 75 üzeri,nde enerji fiyatları ile karşı karşıya kalınacağını söyleyerek açıklamasını sürdüren Turan, "Özellikle enerji girdi oranı yüksek olan sektörlerin ihracatında olumsuzlukları şimdiden yaşamaya başladık diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Enerji verimliliği konusuna da dikkatleri çeken Turan, tasarruf yapılabileceğini söyleyerek, “Konutta yüzde 50, sanayide yüzde 30 civarında tasarruf potansiyelimiz var, yani her yıl 30-35 milyar dolar tasarruf yapma potansiyelimiz var, o yüzden enerjinin etkin ve erimli kullanılması gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Banka kredilerine erişime değinen Turan, maliyetlerde ve kredilere erişimde yapılacak çok şey olduğunu söyledi ve “Finansmana erişimde ve finansman maliyetlerinde çok ciddi çalışmamız gereken konular var. Kullanılan krediler işletme sermayesi ve ticari krediler. Kredi kanallarının süratle erişilebilir hale gelmesi ve iş dünyasıyla makul şekilde buluşması gerekiyor” dedi.

Finans7.com | Ankara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.