Millet İttifakının Cumhurbaşkanı Adayı Kriterleri Açıklandı

6 partinin dün akşam düzenlediği ve 6 buçuk saat süren toplantıdan bir son dakika haberi geldi. Gelen son dakika bilgisine göre Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayının kriterlerinin belirlendiği öğrenildi.

2023 yılında yapılacak seçimler için 14 ay kaldı. Seçimlere 1 yıldan biraz fazla süre kalırken tüm partiler seçim havasına girdi. Vatandaşların arasına karışan partiler, sorunları dinliyor ve kendi vaatlerini vatandaşlara sunuyor. Millet İttifakında ise toplantılar devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için ilk toplantısını geçtiğimiz aylarda yapan ve hazırlıkları tamamlayan 6 parti, daha sonra yine bir araya geldi. Son toplantı ise dün akşam yapıldı. 6.5 saat süren toplantıdan sonra bir açıklama geldi.

 

Toploantıdan sonra yapılan tek sayfalık açıklama şu şekilde:

“Milli Egemenliğimizin kaynağı Gazi Meclisimizin, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılışının 102. yıl dönümünden bir gün sonra bir araya gelen altı siyasi partinin liderleri olarak, TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz."

YENİ SEÇİM YASASI

Gelen yeni seçim yasası ile ilgili, "Bu bağlamda, iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik. Yoksullaşmayı derinleştiren hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik yıkım sürecinden çıkış yolları konusunda da görüş alışverişinde bulunduk." ifadelerine yer verildi.

 

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden yeniden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş hakkında yapılan açıklamada, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve iş birliğimizin temel ilke ve hedefleri konularında oluşturmaya karar verdiğimiz çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerini ele aldık." ifadelerine yer verildi. 

 

ÇALIŞMA GRUPLARI

Yeni ssisteme geçiş ile birlikte yapılacak çalışmalar ve kurulan çalışma gruplarına da değinildi. Bu kapsamda başlayan çalışma grupları şu şekilde açıklandı:

"Siyasi ahlak yasası,

Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,

Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması,

Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması, konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir."

BİDEN'İN SOYKIRIM AÇIKLAMASI

Önceki gün ABD Başkanı Joe Biden yine bir skandala imza attı ve Soykırım dedi. Bu açıklamaya Türkiye'nin sessiz kaldığının belirtildiği açıklamada, "Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene ‘soykırım’ ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.” ifadeleri kullandıldı.

CUMHURBAŞKANI ADAYINDA ARANACAK NİTELİKLER BELLİ OLDU

6 partinin yaptığı toplantıdan çıkan kararda , seçilecek Cumhurbaşkanı adayının aşağıdaki kriterleri karşılaması gerektiğine yer verildi:

  • Uzlaşmacı,
  • özgürlükçü, 
  • demokratik değerleri içselleştirmiş, 
  • milletin tamamını kucaklayan, 
  • siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, 
  •  liyakat sahibi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.