Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

0 ve 2. el taşıt alımı satımına yeni devlet müdahalesi: Zamlara sınır geliyor

Taşıt 2 Mayıs 2024 0
0 ve 2. el taşıt alımı satımına yeni devlet müdahalesi: Zamlara sınır geliyor

Taşıtta yeni zorunluluk geliyor: Tüketiciye yarayacak.

Taşıt piyasasına bakanlıktan bir düzenleme daha geliyor. Gelen son dakika bigilerine göre taşıt piyasasındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, stokçuluğu bitirmek tketicileri korumak için yeni bir düzenleme yapılacağı öğrenildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan düzenleme kapsamında araç bayileri, taşıtın üretici ya da distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve vergilerinin ödendiği andan itibaren taşıt satış fiyatını artıramayacak. Alıcıdan ise en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınacak.

Söz konusu yeni yönetmeliğe göre bayiler, aracı aldıktan sonra satış fiyatını artıramayacak ve vergisi ödenen taşıt, 15 gün içinde teslim edilecek. Garantisi devam eden araç arızalandığında bayi, arıza giderilinceye kadar araç sahibine bir araç tahsis edecek ve tamir olup araç teslim edilince araç alınacak.

Söz konusu düzenleme ile yabancı markaların ülkemizde satış yapan yerlerine önemli düzenlemeler gelecek.

Düzenleme ile bayiler arası rekabeti bozacak uygulamalara geçit verilmeyecek. Bayi, bir ay ğiçinde son 3 yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlayamayacak. Fiyat değişimleri ise 3 gün önceden bildirilecek.

2. el taşıtta ve toplu araç alımı satımında ihaleler düzenlenecek. İhale şartları şeffaf şekilde belirtilecek. İhale ilanında araç ile ilgili tüm detaylara yer verilecek.

Yeni yönetmelik önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Sizce başka hangi düzenlemeler yapılmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;