Kredi Çekenler: Sigorta Parasını Bu Şekilde Geri Alabilirsiniz

Kredi çekenleri ilgilendiren açıklama geldi: Yürürlüğe girdi artık o paraları geri alabilirsiniz.

Bankalardan kredi çekenleri ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Açıklamada geçen aylarda gelen sigorta paraları düzenlemesinin yürürlüğe girdiği ve kredi çekerken yapılan hayat sigortasının ödenen primlerinin geri alınabileceğine yer verildi. 

KREDİ ÇEKERKEN YAPILMASI ZORUNLUYDU: İŞTE NEDENİ

Daha önce kreid çekerken vatandaşların hayat sigortası yapması zorunluydu. Bunun vatandaşlara faydası vardı. Çünkü kredi çeken kişi vefat ettiğinde banka, hayat sigortasından kredinin kalan borcunu alıyor. Ancak hayat sigortası yapılmaması durumunda kişi vefat ettiğinde kredi borcu yasal varise geçer ve onun ödemesi istenir. 

Geçen ay yapılan açıklamada vefat eden 132 bin kişinin kredi borçlarının kalan kısmının sigortadan ödendiği ve geride kalan ailesinden herhangi bir borç alınmayacağına yer verildi. 

PANDEMİ SONRASI KREDİ PATLAMASI

Koronavirüs pandemisinden sonra bankalara adeta müşteri akını geldi ve milyonlarca kişi kredi çekmeye başladı. Konutta, ihtiyaçta yapılan kampanyalar sonrası milyonlarca kişi kredi çekmeye başladı.

BANKALAR AÇIKLADI: PARALAR GERİ ALINABİLECEK

Bankalardan yapılan açıklamada hayat sigortasının artık zorunlu olmaktan çıktığı ve isteyen vatandaşların daha önce kredi çekerken yaptıkları hayat sigortasını iptal edip ödediği primleri alabileceğine yer verildi. 

ZATEN FAİZLER ARTTI

Kredi faizlerinin son dönemlerde ciddi oranda artması nedeniyle vatandaşlar, kredi çekerken kılı kırk yarıyor ve masraflardan kısıyor , en az faizi veren bankayı araştırıyor. Hayat sigortasının zorunlu olmaktan çıkması sonrası vatandaşlar , bunu da düşüyor.

NASIL?

Bu açıklama sonrası en merak edilen konu ise nasıl geri alınacağı konusu oldu. Vatandaşlar Tüketicinin Korunması Kanununda yer alan madde gereği kendi rızası ve talebi olmaksızın kredi ile sigorta yaptırılamayacağı hükmüne göre cayma hakkını kullanarak sigortasını iptal edebilir ve parasını geri alabilir. Vatandaşlar 12 ay prim ödenen sözleşmelerde kendi dilediği tarihte sözleşmeyi iptal edebilir ve parasını alabilir.

ÖYLE KOLAY İPTAL EDİLEMİYOR

Bankalar kredi verirken hayat sigortası sunuyor. Kişinin bunu kabul etmemesi durumunda ise bankaın tüketiciyi riskli görüp kredi faizini yüksek tutması ya da kredi vermeme gibi bir ihtimal var. 

Diyelim ki krediyi kullanıyorsunuz ve hayat sigortası poliçesini iptal etmek istiyorsunuz. Bunun için ister hukuk yoluna başvurursunuz isterseniz de anlaşarak iptal edebilirsiniz. Ama sigorta şirketi ile anlaşmalı iptalde kredinin şartlarının değişebileceği bildirildi. Banka, kredi şartlarını değiştirebilir ve sizi sigortasız sayarak kredinin şartlarını değiştirebilir.

E DEVLET ÜZERİNDEN YAPILIYOR MU?

Maalesef. E devlet üzerinden hayat sigortası iptali olmuyor. Sadece e Devlet üzerinden hayat sigortanızı görüntüleyebilir, taksitlerinizi görebilir ve diğer detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak hayat sigortası iptal işlemi e devlet kapısı üzerinden yapılamıyor. Bunun için sigorta şirketine başvuru yapmanız gerekmektedir. 

KREDİLERDE VADE SAYISI DEĞİŞTİ >> DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

KREDİ KARTINDA ASGARİ ÖDEME TUTARI DEĞİŞTİ >> DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.