Koronada Rahatlatan Açıklama Geldi: Ama Tedbiri Elden Bırakmamalıyız

Salgınla ilgili rahatlatan bir son dakika geldi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yaptığı açıklamada salgının henüz bitmediğini, ancak önceki dönemlere göre daha sakin bir döneme girdiklerini söyledi ve TURKOVAC hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Salgın bitti demek için henüz erken diyen Prof. Dr. Kara, daha sakin bir döneme girildiğini, Turkovac'ın ağır hastalıkları önlediğini de sözlerine ekledi. Son günlerde vaka sayılarında ciddi şekilde bir düşüş kaydedildiğini söyleyen Kara, vaka sayılarındaki düşüşün yanıltıcı olmamasını, hala kapalı alanlarda ve kalabalık yerlerde maske takmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geliştirdiği Turkovac'ın koronaya karşı mücadelede ciddi anlamda bir katkı sağladığını söyleyen Kara, " Daha önceki inaktif aşı kadar etkinliği yüksek. Hem hastalığın ağır geçmesini hem de yoğun bakıma yatışları önlemede çok başarılı olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 14 Mart Tıp Bayramı'nda bir açıklama yapmıştı. Düzenlenen törende Bilim Büyük Ödülü Turkovac aşısının mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ne verildi. Bakan Koca yaptığı açıklamada koronavirüse karşı aşı geliştiren 9 ülkeden biri olduklarını söyledi ve "Bu başarının arka planında bir aşı tarihi var! Turkovac, geleceğe ilham verirken bu tarihi de temsil ediyor. Ekibiyle Turkovac'ı bulan hocamız Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Bilim Büyük Ödülüne layık görüldü. Tebrik ederiz" dedi.

Turkovac aşısının mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli yaptığı açıklamada, söz konusu aşının Koronaın son varyantı Omicron'a karşı oldukça etkili olduğunu, daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100'lük bir başarı elde edildiğini söyledi ve "Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" ifadelerini kullanmıştı.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.