Kiralara Yüzde 25 Zam Düzenlemesi Kimleri Kapsıyor?

Yüzde 25'lik kira zammı kimleri kapsıyor?

Dün Adalet Bakanı önemli bir açıklama yaptı ve kiralara yüzde 25'lik zam sınırı getirildiğini söyledi. Bakan Bozdağ, gelecek sene Temmuz yaına kadar kira sözleşmesi süresi bitenlerin kiralarına en fazla yüzde 25'lik zam yapılabileceğini söyledi. 

Dün açıklama yapıldı ve kiralara gelen zam sınrılaması dün TBMM'ye gelerek yasaya girdi. Jet hızıyla meclisten geçen söz konusu düzenleme sonrası kafalar karıştı. Kimlerin bu kapsamda olduğu merak ediliyordu. 

SÖZLEŞME GEÇERSİZ OLACAK

Konu ile ilgili yapılan açıklamada  yüzde 25 seviyesini geçen zamlar sonrası sözleşmelerin geçersiz olacağına yer verildi. Yani MEclisten geçen yüzde 25'ten fazla zam yapılması durumunda sözleşme geçersiz olacak. 

İŞYERLERİ DAHİL Mİ?

Söz konusu düzenleme sadece konut kiralarına geldi. İşyeri kiraları için TÜFE ortalamasına bakılmaya devam edilecek. 

GEÇERLİLİK SÜRESİ

Yasa bu hafta yürürlüğe girecek. Resmi Gazete'de yayınlanması tarihi itibarıyla 1 Temmuz 2023 'e kadar 1 yıllık süresi dolacak sözleşmeleri kapsıyor. 

DÜZENLEME GEÇİCİ

Söz konusu düzenleme geçici olarak geldi. Gelecek sene 1 Temmuz 'a kadar yürürlükte olan kira kanunu, bu tarihten sonra yürürlükten kalkacak ve yine enflasyon oranlarına göre kira zammı belirlenmeye başlanacak. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili dün Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'nda yaptığı konuşmasında, "1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na eklenecek" ifadelerini kullanmıştı.

DÜZENLEME 6 BUÇUK MİLYONU KAPSIYOR

Söz konusu düzenleme 6 buçuk milyondan fazla kiracıyı kapsıyor.

EV SAHİBİ YÜKSEK ZAM YAPTI NE YAPMALIYIM?

Ev sahibinin yüzde 25 'ten fazla zam yapması , olmaması durumunda evden çıkmanızı istemesi durumunda yasal yollara başvuru yaparak hakkınızı arayabilirsiniz.

YÜZDE 25 SINIRI GELMESEYDİ NE OLURDU?

Yüksek gelen enflasyon nedeniyle aylık kira artış oranı da rekor kırmaya başladı. Bu sınırlama gelmese önümüzdeki aylarda enflasyon ortalamasına göre kira zammı yüzde 30'ların çok üstünde olacaktı.

SİZCE?

Sizce yüzde 25'lik kira artış oranı uygun mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.