İkinci El Telefon Alım-Satımı Yapacaklara Uyarı! Suça Karışmış Olabilir

İkinci el telefon alım satımı yaparken dikakt edilmesi konusunda uzmanlarda uyarı geldi. İşte haberin ayrıntıları...

Döviz kurundaki yükseliş ile birlikte artan telefon fiyatları vatandaşları ikinci el telefon almaya yönlendirdi. Ancak alışveriş sırasınd bazı risklere dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar başka birinin kullandığı telefonu satın almanın sakıncalarını anlattı. 

Telefon fiyatlarının son yıllarda artması ile birlikte vatandaşlar ikinci el telefonlara yöneldi. Uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edilen telefonlar için uzmanlardan uyarı geldi. İkinci el telefon alım satımı yapacak kişilere uzmanlar  “Telefonunu satanların verileri tam olarak silinmiyor. İkinci elden telefon alanların cihazları suça karışmış olabilir. Kişilerin verileri ve güvenliği risk altında.” sözleri ile tüketicilere uyarılar yapıldı.

“ESKİ TELEFON SATILIRKEN FABRİKA AYARLARINA DÖNÜLMELİ”

Easycep’in CEO’su Mehmet Akif Özdemir, ''Eski telefonlar satılırken; veriler yedeklenmeli, hesaplardan çıkış yapılmalı, SIM ve SD kartlarını çıkartılmalı, fabrika ayarlarına dönülmeli son olarak en önemlisi güvenli ve yasal biri kuruma satış yapılmalı. Eski telefonlar satılırken verilerin gizliliğin önemi kadar, kullanılmış ve yenilenmiş telefon alacakların da başkalarına ait mail ve uygulamaların, kötü niyetli yazılımların olmadığı, bir suça karışmamış güvenli bir telefon almaları gerekiyor'' dedi.

“SATANLARIN YÜZDE 25’İ VERİLERİNİ SİLMİYOR”

Özdemir sözlerine şöyle devam etti: ''Yapılan araştırmalara göre, eski telefonunu satanların yüzde 25'i kişisel bilgilerini silmiyor. Ancak kullanıcılar verilerini silse dahi fabrika ayarlarına sıfırlasa bile bu işlem yeterli olmayabiliyor, bilgileri geri getirilebiliyor. Eğer veriler şifrelenmemişse farklı bir anakart ile bu verilere kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu nedenle özellikle cihaz alıp satarken profesyonel destek alınması şart. Kullanıcılar verileri silse bile bu işlem yüzde yüz bir güvenlik sağlamak açısından oldukça zayıf kalıyor. Android cihazlarda fabrika ayarları sıfırlandığı durumlarda bile güvenlik açığı riskiyle karşılaşılabiliyor. 

Bu yüzden hassas bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi adına ikinci el cihaz alım satımlarında kullanıcıların profesyonel kişilerden, kurumsal şirketlerden destek alınması gerekiyor. Kullanılmış ve yenilenmiş telefonların bu konuda uzmanlaşmış, güvenilir şirketlerin tercih edilmesi gerekiyor.'' 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.